Меморијалана изложба слика Љубомира Љубише Танасковића

У кући Ђуре Јакшића отворена је Меморијалана изложба слика Љубомира Љубише Танасковића, директора приштинске Галерије уметности. До доласка Мисије Уједињених нација овај уметник и културни прегалац живео је и стварао у Приштини. Поставка је реализована у сарадњи са Домом културе у Грачаници.

Несвакидашња прилика да се љубитељи ликовних уметности упознају са стваралачким опусом сликара Љубише Танасковића. Изнедрен надомак призренске задужбине цара Душана, Светих Архангела, ликовно образовање, осим у Пећкој Школи за примењену уметност, стиче и на Националном факултету лепих уметности у Лиону.

"Дела која су овде изложена 90 одсто су мени позната. Ту је онај париски део изложбе када је највише стварао. Ту је Љубиша постигао оно што је хтео. То што је оставио иза себе је доста познато и препознатљиво", наводи Тома Трифић, професор Академије ликовних уметности у Косовској Митровици.

Танасковић је магистрирао на Академији ликовних уметности у Приштини у класи чувеног професора Хилмије Ћатовића.

"Љубиша је заиста понео сва могућа искуства, знања која је наравно примењује на својим делима и за њим је остао заиста један велики опус", истиче Ирина Шантрић Черњавски, академска сликарка.

Са геном родне Средске недалеко од Душановог Призрена у Метохији, уметничким делима, али и радом у Галерији уметности у Приштини, Танасковић је показивао како се воли и чува вишевековно културно наслеђе, не само средњовековне Србије.

"На првом месту обојен је бојама Косова и Метохије. Оним бојама које тај простор дефинишу. Оне се осликавају у већини модерних и савремених сликара Косова и Метохије. Има тог трага који би се могао назавати – приштинском школом", наводи Живојин Ракочевић, новинар.

Његовим сликама дивили су се не само у изложбеним просторима Балкана. Изложба је отворена до 24. марта.

број коментара 0 пошаљи коментар