Играчке из 19. века – кад су Карловчани били мали

Играчке као незаобилазни део детињства и одрастања, значајне су за развој интелектуалних и физичких способности детета, али могу бити и важан део историје једног народа. О томе сведочи музејска поставка дечјих играчака из 19. века у Завичајном музеју Сремских Карловаца.

Кроз векове, дечју свакодневицу испуњавала је игра, у којој је незаобилазан део имитирање света одраслих уз одговарајуће играчке. Карловачка дечја свакодневица, од 19. века до данас, сачувана је, и приказана на изложби "Када су Карловчани били мали".

Виши кустос и археолог Дивна Гачић наводи да је једна од најстаријих играчака коју чувају у музеју шпорет који је припадао сестрама Бетики и Терези Торет.

Шпорет је, како је додала, у правој функцији, а оне су се заиста играле са њим. "Постојао је мали простор да се ложе дрва, затим простор за пепео, фиокица", прича Гачићева.

Са европских сајмова, у Сремске Карловце крајем 19. века стизале су играчке направљене од наскупљих материјала. И тада, као и сада, неке су биле и питање престижа.

Гачићева напомиње да је интересантна прича о лутки званој "Туркиња", која је купљена у Паризу на међународној изложби 1930. године.

Та лутка је толико коштала, да је могла да се купи трећина куће у Карловцима, што значи да је била врло тражен експонат, истиче Гачићева.

Први дечји фото-портрети у Сремским Карловцима

Ствар моде, у то доба, била је фотографија. Након Бечкерека, Новог Сада и Суботице, и у Карловцима настају први дечји фото-портрети.

Гордана Петковић из Завичајног музеја у Сремским Карловцима каже да није могао свако да се фотографише, али је шири грађански слој то могао да приушти, за разлику од претходних времена када нису сви могли да приуште портрет на уљу.

Прича о детињству остала би недоречена да идеју ауторке изложбе нису подржали чувари успомена – Карловчани који су своје наслеђе уступили Музеју.

Идеја о оснивању карловачког музеја потиче из друге половине 19. века од патријарха Јосифа Рајачића. После неколико покушаја, међутим, Музеј је основан тек након Другог светског рата, на иницијативу професора карловачке гимназије Косте Петровића 1946. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар