На путу око света са Марком Ламертом

На изложби "На путу око света. Уметност из Немачке" представљени су различити феномени које су настајали у немачкој уметности друге половине 20. века па све до данас. Гост Музеја савремене уметности је један од аутора чија су дела заступљена на изложби Марк Ламерт.

Уметнички опус Марка Ламерта, професора, сликања и цртања на Универзитету уметности у Берлину обележен је концептуалним приступом којим преиспитује ограничења медија.

Од осамдесетих прошлог века Ламерт чува материјале у свескама, које су његов паралелни радни простор, који осликава и политички контекст у којем је развијао своје идеје. Предавање у Музеју савремене уметности означио је као "Сликарство и радне свеске" .

"Мислим да могу после 40 година праксе да кажем да је тежиште мог рада сликарство. Али мене је могуће "изнајмити" за сарадњу, и са позоришним људима. Имао сам прилику да сарађујем са различитим позоришним колективима. Веома је пријатно изаћи из самоће свог атељеа и сарађивати са уметницима", каже Марк Ламерт.

Интернационално је активан. Ламертови радови су у светским јавним и приватним колекцијама. Његова дела су део међународног представљања немачке уметности, попут актуелне изложбе "На путу око света" .

"Ја сам до сада имао прилику да изложбу три пута видим, односно три различите презентације изложбе у три града. Мислим да је поставка у Београду врло убедљива, хомогена и да је хармонична са сталном поставком Музеја савремене уметности", рекао је сликар.

Циљ изложбе која дословно путује светом јесте да отвори нове могућности сагледавања паралелног развоја уметности у две Немачке.

"На путу око света" - око тристотине дела 94 уметника рођена у распону од једног века, међу њима су и Јозеф Бојс, Хана Хех, Ребека Хорн, Зигмар Полке и Марк Ламерт.

број коментара 0 пошаљи коментар