Пола века Етнографског музеја у Манаковој кући

У храму Светог Архангела Михаила у Хамбургу синоћ је отворена изложба "Народна култура Срба у 19. и 20. веку". Приређивачи су Етнографски музеј, Генерални конзулат Србије у Немачкој и наша допунска школа "Јован Јовановић Змај" у Хамбургу. Етнографски музеј у Београду данас обележава јубилеј "Пола века у Манаковој кући."

Поставком којом се на дан рођења Христифора Црниловића, сликара и професора ликовне уметности али и колекционара и истраживача српске народне културе, у бисеру старобалканске архитектуре Манаковој кући може се сазнати још много тога.

Музејски саветник Весна Омчикус наводи да се пре пола века Етнографски музеј уселио у Манакову кућу са основним задатком да се брине о етнографској збирци Христифора Црниловића.

"Црниловић је својом последњом вољом своју збирку завештао граду Београду са жељом да она овде буде стално изложена", додаје Омчикусова.

Манакова кућа је кроз време постала својеврсни културни центар. Место, где се захваљујући кустосима Етнографског музеја приређују мултимедијални програми.

"Кустоси Етнографског музеја су осим бриге о сталној поставци и тумачења наслеђа кроз етнографске збирке Христифора Црниловића радили и своје тематске, студијске изложбе и јубилеје", каже кустоскиња Маја Марјановић.

Истиче да је њен задак био да представи рад својих колега који ће бити видљив на овој изложби кроз плакате и каталоге.

"Трудимо се да наставимо посао који је започео Христифор Црниловић, кој се доста бавио занатима. Има много текстова, преко 22.000. рукописа. То нам је инспирација и поставка легата Христофора Црниловића", указује колегиница Марјановићеве, Милена Ђурица.

број коментара 0 пошаљи коментар