Вукосављевић с делегацијом Заједничког већа општина Вуковар

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић и шесточлана делегација Заједничког већа општина Вуковара, на челу са председником Срђаном Јеремићем, разговарали су о значају културе за очување националног идентитета српског народа у Хрватској и о подршци коју Министарство пружа Заједничком већу. 

Разговарано је и о конкретним облицима сарадње кроз разноврсне пројекте и програмске активности, како у културним дешавањима тако и у области информисања. 

На састанку је такође било речи о употреби ћирилице у Хрватској, као и проблемима регистровања српских школа као школа националних мањина. 

Констатовано је да постоји висок степен сагласности о потребама српске заједнице у Хрватској и да ће Министарство културе и информисање наставити да пружа подршку у реализацији програма и пројеката.

Начелно је договорена помоћ Министарства културе и информисања у обезбеђивању литературе, организовању стручне едукације кроз семинаре, као и помоћ у дигитализацији архивске грађе и културног наслеђа.

Заједничко веће општина је једина институција српске националне мањине у Хрватској, основана на темељу међународно признатих докумената са задатком усклађивања интереса и унапређења положаја српске етничке заједнице на подручју источне Славоније, Барање и западног Срема у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији. 

број коментара 0 пошаљи коментар