Најужи списак кандидата за Нинову награду

Књига је поново у средишту пажње чак и оних који је ретко узимају у руке. Оно што је у октобру Сајам то је у јануару избор за наше најпрестижније литерарно признање, Нинову награду. Објављен је списак шест романа који су ушли у најужу конкуренцију.

"Одустајање" Јелене Ленголд, "Прекасно" Бранке Криловић, "Ухвати зеца" Лане Басташић, "Десети живот" Саше Савановић, "Заблуда светог Себастијана" Владимира Табашевића и "Београдски трио", Горана Марковића изборили су место у великом књижевном финалу.

Жири се изборио с више од 200 романа, од којих се, како кажу оштрији чланови, 150 може одмах, без жаљења бацити у смеће. 

"Различити гласови се заправо конституишу око неког, могли бисмо рећи, реализма, око неког новог реализма, који обележава 21. век", каже чланица жирија Тамара Крстић.

Криза тематике и форме, сирови реализам, досада и испразност, зихерашка стварносна проза, дијалози често као у СМС порукама, и надасве упадљиво и трагично одсуство уредника од ауторитета и добрих лектора у издавачким кућама.

Тако чланови жирија углавном оцењују прошлогодишњу романескну продукцију. Дела у најужем избору разликују се од осталих али и међусобно.

"То су писци сасвим различитих генерација, који иза себе имају неколико романа или изграђене поетике, с друге стране то су и писци који се појављују с првим романом и заиста је невероватно колико су утемељени у све оно што је традиција и канон и у оно што се зове живот", рекла је Крстићева.

То су романи који су протекле године, по оцени жирија, означили помак у нашој књижевности. Ко ће понети титулу најбољег и Нинову награду сазнаћемо у понедељак у подне.

број коментара 0 пошаљи коментар