Културни центар Србије отворен у Пекингу

У чувеној уметничкој зони 798 отворен је Културни центар Србије у Пекингу. Центар носи име "Иво Андрић" и први је културни центар Србије у свету, будући да је онај у Паризу основан пре 45 година у време СФРЈ.

Центар су отворили кинески и српски министар културе Луо Жуганг и Владан Вукосављевић.

Свечаности су присуствовали уметници из Србије, представници дипломатског кора и културне и политичке сфере Пекинга.

Министар Вукосављевић је најпре указао на стратешко партнерство, пријатељство и динамичну сарадњу у области културе између двеју земаља, те да ће кинески грађани на овом месту моћи да ближе упознају српску културу, саопштило је Министарство културе.

"Наша намера је да, на симболичан начин, у овом простору, афирмишемо лепоту дубоког језгра српске традиције, али и динамичне разноликости српске савремене ликовне и примењене уметности" , рекао је министар.

На почетку програма публика је имала прилику да чује српског гуслара Рашу Вучинића који је певао уз гусле.

Бројни гости Културног центра том приликом упознали су и са радовима стваралаца млађе генерације: Бранкице Жиловић Шовен, Николе Божовића и Ђорђа Станојевића.

Намера је, каже Вукосављевић, да се оснује и школа српског језика и да се афирмише превођење српске књижевности, кинематографија, музика и друге уметничке гране.

На свечаности отварања Културног центра публика је ималa прилику да ужива у концерту познатог музичког уметника Слободана Тркуље, с етно песмама изведеним на традиционалним инструментима.

Кинески министар културе рекао је да је отварање Културног центра Србије у Пекингу представља велики догађај и за кинески народ, јер му се пружа могућност да више сазна о српској култури у прошлости и садашњости.

Шуганг је констатовао да Кину и Србију повезује традиционално пријатељство и да кинески народ и српски народ природно цене културу оног другог, додавши да и отварање Културног центра показује међусобно признавање и разумевање културе другог.

Отварању Културног центра претходио је веома успешан састанак министра Владана Вукосављевићa и министра културе НР Кине Луа Шуганга на коме су констатовали да су односи две земље у области културе на високом нивоу, што показује и присуство министра Шуганга на отварању ове установе.

број коментара 0 пошаљи коментар