Вукосављевић: Србија ће се више укључивати у мултилатералне пројекте

У организацији Министарства културе и информисања Републике Србије, у Београду је одржан састанак министара културе земаља чланица Организације за црноморску економску сарадњу – БСЕК ((Black Sea Economic Cooperation), којим је председавао министар Владан Вукосављевић.

Владан Вукосављевић је навео да интеркултурни дијалог који земље воде кроз формат сарадње у оквиру Радне групе за културу БСЕК-а, доприноси и бољем разумевању како појединачних култура тако и целог региона.

"Заједничким пројектима у области културе и уметности, успоставља се међусобно поверење и граде трајне везе, а култура постаје јако оружје у борби за изградњу инклузивног друштва у Црноморском региону које прихвата све наше разноликости", рекао је Вукосављевић на почетку састанка.

Наглашава и да је Србија као координатор Радне групе за културу реализовала неколико активности у којима је учествовало више земаља БСЕК-а и иницирала нове пројекте сарадње.

"У оквиру Фестивала археолошког филма у Београду, као и Фестивала европског филма на Палићу организован је посебан пратећи програм посвећен филмовима и ауторима Црноморског региона. Настављен је пројекат посвећен заједничкој едицији великана књижевности, али и инициране теме у вези са заједничком промоцијом културног наслеђа у Региону БСЕК-а, као што су Културне руте Византије", рекао је министар културе.

Вукосављевић је у изјави за Танјуг истакао да је на састанку постигнут висок степен сагласности о додатној мултилатералној сарадњи.

"Овде је реч о сложенијим процесима мултилатералне сарадње, где би пројекти из области културе обухватили четири, пет, шест земаља у врло сложеној организацији и структури. Потврдило се да култура и културна дипломатија и приказивање клултурног наслеђа кроз културне руте добијају на све већем значају и у региону Балкана, али у црноморском региону и читавој Европи", истакао је министар.

Културно повезивање црноморског региона  

На састанку је било речи о пројектима културног повезивања црноморског региона које земље намеравају да спроводе наредних година.

"Србија је предложила византијску културну руту, што је прихваћено. Предлог из Грузије је Филхармонија младих која би била састављена од младих музичара из свих земаља чланица поменуте организације", рекао је Вукосављевић.

Наглашава да ће се Србија све више укључивати у међународне културне руте и у пројекте из области савременог стваралаштва на мултилатералном нивоу.

"Ово је био врло важан догађај и очекује нас доста посла у вези с тим, а резултати ће бити важни и корисни за приказивање српске културе и наслеђа. Успешан скуп, добри планови и доста посла испред нас", подвукао је министар.

У оквиру министарског састанка потписан је и заједнички документ који се односи на приоритете и циљеве регионалне сарадње у области културе – Београдска декларација.

Тим чином заокружен је двогодишњи мандат председавања Министарства културе и информисања Републике Србије.

Министарском састанку претходио је билатерални састанак министра Вукосављевића са замеником министра културе и туризма Турске Омером Арисојијем, током којег су разговарали о могућностима проширења сарадње између две земље.

Организација за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ) постоји од 1992. године, са седиштем у Истанбулу.

Сталне државе чланице су – Албанија, Азербејџан, Бугарска, Грчка, Грузија, Јерменија, Молдавија, Румунија, Руска Федерација, Турска, Украјина и Србија, а у њиховом раду присутне су и земље посматрачи као и земље партнери у секторском дијалогу.

број коментара 0 пошаљи коментар