Народно позориште обележило 150 година постојања

Свечаном академијом и уручивањем традиционалних награда и повеља, Народно позориште у Београду обележило је 150 година постојања.

Редитељка Ивана Вујић, новопостављени вршилац дужности управника националног театра наводи да није довољно само волети позориште већ да њему треба служити.

"Необична ми је част да стојим на овој сцени на 150. рођендан наше највеће и најдуговечније културне и просветитељске институције. Бескрајно сам захвална на задатку да сарађум са више од 1.000 сарадника и да сваке вечери играмо за око 1.000 гледалаца", рекла је Вујићева.

Она је на сцену изашла са директорком Опере Јасмином Трумбеташ Петровић, директором Балета Константином Костјуковим и другим сарадницима и поручила да није довољно само волети позориште већ да њему треба служити.

Прослави 150 година Народног позоришта претходила је једномесечна криза која је разрешена јучерашњом променом управника, на шта се у свом говору осврнула глумица Нела Михаиловић којој је уручена награда "Раша Плаовић" за улогу Данице Чворовић у представи "Балкански шпијун" у режији Тање Мандић Ригонат.

Михаиловићева наводи за РТС да награда за њу представља велику част.

"Раша Плаовић је велики глумац, велики господин. Спада у оне великане који су градили углед ове куће и то је много важно, и због таквих великана смо, између осталог, ових дана и дизали глас, причали и хтели да нас чују и чули су нас. Ја сам пресрећна што вечерас славимо 150 година, што ја на тој прослави добијам награду, што нема штрајка и што позориште иде у неко боље и лепше време, чини ми се", рекла је Михаиловићева.

Додаје да је Народно позориште њена матична кућа више од две деценије.

"Народно позориште је 25 година моја матична кућа, матица. Синоними за ову реч су центар, језгро, срце, душа, завичај, постојбина, дедовина, дом, земља, мајка. Све то за мене је Народно позориште. Кад неко дирне у то, када неко то покуша да омаловажи, да уруши, да понизи, онда се подигне глас. Ових дана многи уметници, продуценти, организатори, шминкери, суфлери, декоратери, реквизитери, мајстори тона, мајстори светла, обућари су подигли глас и чули су нас. Хвала онима који су нас чули", рекла је Михаиловићева.

Нагласила је да су тај глас дизали пре свега због себе, јер су дужни генерацијама које ће доћи за њима, али понајвише су глас подигли јер су дужни свим оним великанима који су стварали на сцени Народног позоришта и градили његов углед.

"Један од тих великана је свакако велики глумац и господин Раша Плаовић и ја заиста осећам огромну част што држим награду која носи његово име", рекла је Михаиловићева.

Истиче да су то тренуци среће који се памте цео живот.

"Нису они чести. За те тренутке среће су у мом животу пре свега задужене моје ћерке Марта и Петра, мој Владимир, моја мајка, моји пријатељи, понека представа и понека премијера и ево ова награда вечерас", истакла је Михаиловићева, захваливши својим колегама, али и публици која "упорно долази, прашта њихове грешке и слави њихове успехе".

Најбољом представом у оквиру репертоара националног театра у сезони 2017/2018 проглашена је опера "Пепељуга" Ђоакина Росинија у режији Јагоша Марковића.

Награда Народног позоришта за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења додељена је Нели Михаиловић, редитељки Татјани Мандић Ригонат, драматургу Маји Пелевић, првакињи Балета Бојани Жегарац, прваку Балета Јовану Веселиновићу и прваку Опере Јанку Синадиновићу. 

Пелевићева је послала поруку у којој је члановима националног театра честитала на истрајној борби која је резултирала победом и захвалила им што су јој вратили веру у солидарност.

Синадиновић је нагласио да је Народно позориште "свето место, јер век и по осветљава наше душе и јер је пре тога било место страдања".

"Сву част и захвалност због примљене награде исказујем позивом свима да својим речима и делима будемо увек свесни своје пролазности, достојни овог светог места које су нам завештали преци и које ми треба да оставимо својој деци", рекао је Синадиновић.

За изузетно значајан укупан уметнички и радни допринос награђени су првакиња Опере Јелена Влаховић и креатор сценске маске Марко Дукић.

Плакета Народног позоришта, одлуком Управног одбора НП, припала је Владимиру Логунову, кореографу и балетском педагогу, и компанији "Хјундаи Србија д.о.о.".

Похвале за успешну активност Народног позоришта припале су глумцима – Небојши Дугалићу, Вањи Ејдус, Радмили Живковић, Олги Одановић, Светлани Бојковић, Златији Ивановић, Слободи Мићаловић, Милошу Ђорђевићу, Павлу Јеринићу, Данијели Угреновић, Душанки Стојановић Глид, Александру Срећковићу, Милени Ђорђевић, композиторки Ањи Ђорђевић, суфлерима Душанки Вукић и Гордани Перовској и инспицијентима Александри Роквић и Сањи Угринић Мимици, Инспицијенту Драме

Похвале су добили и – Оркестар и Хор Опере, балетски Играчи Милош Живановић, Татјана Татић и Милица Јевић Дрндаревић, ансамбл Балета, појединци запослени у Сектору технике и Сектору стручних и општих послова.

Златне значке за 20 година рада у Народном позоришту припале су – Драгани Дел Монако, Милошу Драгићу, Тамари Ђурић, Ивану Митићу, Милошу Николићу, Дејану Попину, Николи Станковићу, Предрагу Стојковићу, Александру Илићу, Владимиру Панајотовићу, Михајлу Стефановићу, Горану Милошевићу, Стевану Штрпцу.

На историјат Народног позоришта подсетили су драмски уметници Миленко Павловић и Љиљана Благојевић уз плесну тачку Дејана Коларова и колаж архивских фотографија, а пружен је и осврт на протеклих годину дана које су обележили седам премијера Драме, три премијере Опере, две премијере Балета, многобројна гостовања и награде.

Свечаности су присуствовали министар културе и информисања Владан Вукосављевић, градски секретар за културу Иван Карл, представници дипломатског кора, чланови националног театра и публика.

Народно позориште чекају нови изазови, Управни одбор, директор драме, нове премијере и сарадње.

број коментара 0 пошаљи коментар