Ивана Вујић за РТС: Некада су потребни радикални резови

Именовањем редитељке Иване Вујић за вршиоца дужности управника Народног позоришта, направљен је први корак у разрешењу кризе у националном театру који сутра обележава 150 година постојања. За Дневник РТС-а Вујићева је рекла да први корак мора бити упознавање са читавом ситуацијом у позоришту.

Редитељка Ивана Вујић преузела је данас функцију вршиоца дужности управника Народног позоришта.

На питање када ће се именовати Управни одбор, Вујевићева је рекла да прво мора да се погледа ситуација у одбору и да се види колико је људи присутно, а колико је отишло.

"Тек када се изврши добар преглед ситуације, може се ићи на било какав следећи корак. Без тачног прегледа и увида у стање, не могу да говорим, јер можда је неко отишао, али није званично потврдио. Постоје одређени рокови одласка и то се мора поштовати", рекла је нова управница Народног позоришта.

Да ли ће Ваш први корак бити расписивање конкурса за управника Народног позоришта?

Знате како, мој први корак мора бити упознавање са читавом ситуацијом у кући, што је Раша Плаовић лепо називао наша кућа. Када се упознам са свим елементима детаљно, онда иду следећи кораци.

По закону о култури, позиција вршилац дужности управника може да траје највише годину дана. Да ли ћете ви конкурисати?

Ја то заиста не знам да вам кажем и не желим да вам кажем. Ја морам да видим шта имамо, какво је расположење у кући, куда се креће кућа, шта се кући може помоћи, како наша публика и наши уметници могу да иду заједно. То је најважније.

Сектор драме нема свог првог човека. Да ли ћете га ви именовати?

Мој задатак је да то урадим. То ће уследити у данима који долазе. Када све погледамо.

Да ли ће то можда бити Жељко Хубач?

Право да вам кажем, још нисам ушла у читаву структуру и папире. Не могу ништа да говорим о томе. Морам да сагледам ситуацију, а онда да одговорно на то реагујем.

Осим сектора драме, ту су опера и балет. Да ли размишљате о новим именима за те позиције?

Морам да обавим разговор са свим људима. Да видим шта је урађено, у ком смислу се креће, да погледам тачне планове, да видимо све, и онда да видимо какви су заједнички планови који могу бити бољитак куће. Нарочито се тиче међународне сарадње, да се појача сарадња са младим људима, пре свега упошљавање многих људи који, нажалост, немају ангажман.

Упошљавање људи који су већ запослени?

Да. Имате људе који нису играли више година, а који примају плату и који су у позоришту.

Какви ће вам бити критеријуми?

Ја сам редитељ и професионалац. Моји критеријуми су увек високопрофесионални. Ја знам о чему се ради, како се прави представа, како живи представа, како живи оперска представа, како живи балетска представа. Сви ти елементи ће улазити у обзир.

Преузимате кућу у врло специфичним околностима. Годинама извештавамо о урушавању угледа националног театра. У једном тренутку, за годину и по дана пропала су четири конкурса за управника. С друге стране, постоје велики уметници у кући који стварају значајна дела. Да ли мислите да ће бити потребни радикални резови у Народном позоришту?

Радикални резови су некад потребни, некад згодни, то вам је као при операцији, у зависности од стања пацијента. Моја жеља је да се пробуди љубав, професионализам, доброта и нада у Народном позоришту.

Када ће бити прва премијера и да ли ће то бити премијера "Нечисте крви"?

Морам да погледам програм, финансије, пошто сам овог пута задужена и за тај посао.

Биће преиспитивања уговора можда?

Морам да погледам све.

Али ћемо премијеру сачекати?

Не могу о томе ништа да вам кажем, јер сам тек ушла у ову велику кућу ветрова, како би рекао Црњански, али ветрова који мењају набоље. Позориште је позвало публику да преузме карте за сутрашњу прославу. То је додатак. Постоје позивнице које су послате. Сматрали смо да је добро да позориште позове, колико има карата и места, јер ми постојимо због њих. Увек је улазак на Велику сцену и у Народно позориште врста посебног узбуђења.

Ви ћете бити на сцени, уручиваћете плакете, захвалнице.

То ће ми бити велика част и радост, да не примам награду већ да је дајем. Ја сам пресрећна.

број коментара 0 пошаљи коментар