Премијера "Љубав у Савамали" 16. новембра у Звездара театру

Представа "Љубав у Савамали", према тексту Ивана М. Лалића у режији Даријана Михајловића, биће премијерно изведена 16. новембра у Звездара театру. Прича је утемељена у реалном животу где имамо највећу сеобу народа у историји цивилизације, рекао је Лалић.

Директор Звездара театра академик Душан Ковачевић рекао је да је прича о љубави емигранта из Авганистана и девојке из Београда "заснована на односу који је врло битан за данашњи живот у Србији, али и уопште у свету". 

"Љубавна прича о немогућности да двоје људи оствари контакт је заправо суштина већине драмских дела кроз историју, али овога пута је и доста актуелна, јер је Србија на граници Европске уније. Људи који долазе са истока наилазе на границе чуване жицом и војском и овде остају", казао је Ковачевић, додавши да у Србији тренутно борави око 4.000 миграната.

Он је подсетио да смо те приче имали током деведесетих само што је овде реч о човеку из даљег краја.

"За разлику од Ромеа и Јулије, где се љубави противи породица, овде препреку представљају предрасуде", рекао је Ковачевић, изразивши задовољство што се драма Љубав у Савамали први пут изводи и то у театру чија су традиција домаћи комад и по могућству праизведбе.

Лалић је рекао да је прича утемељена у реалном животу где имамо највећу сеобу народа у историји цивилизације.

"Никада нисам написао нешто истинитије. Хуманитарни центар који је место радње заиста постоји. Ја сам један од покретача тог центра и сва та емоција која се тамо излила, њихова мука, дивне реакције Београђана, али и ксенофобија, све то било је неизбежан окидач за ову представу", рекао је Лалић.

Поносан је, како је рекао, на свој град и на своју земљу "која је у односу на околне и на земље западне Европе испала много већа Европа по цивилизованом, хуманом и гостопримљивом односу према емигрантима". 

Редитељ Михајловић је приметио да присуствујемо једном од највећих историјских догађаја после Велике сеобе народа и да је то тема "коју треба да обрадимо због нас".

"Мислим да смо показали једну врсту хуманости коју није нико други, а да смо као народ нешто и научили о себи. И ми смо се сељакали, нас су терали, а када је требало некоме другоме да пружимо руку, јер смо саградили кућу на путу, ми смо то успели да урадимо и поред свих недаћа у којима се налази овај простор", рекао је Михајловић.

У представи играју Феђа Стојановић, Елизабета Ђоревска, Мина Совтић, Бранко Видаковић, Милан Васић, Лена Богдановић и Никола Шурбановић.

број коментара 0 пошаљи коментар