Шест деценија "Багдале"

Пре шест деценија група поштовалаца писане речи у Крушевцу основала је Књижевни клуб "Багдала" и покренула истоимени часопис који у континуитету излази једнако дуго. У част јубилеја, у Народној библиотеци приређена је изложба, а у позоришту свечана академија на којој је књижевнику и академику Драгославу Михаиловићу додељен Багдалин прстен "Деспот Стефан Лазаревић."

Часопис за књижевност, уметност и културу чији је излазак иницирао и плодоносну издавачку делатност "Багдале", за шест деценија изнедрио је 518 бројева.

Изложбом оригиналне грађе, фотографија, изабраних публикација, представљен је део активности Књижевног клуба, који је истрајао на очувању једног од најстаријих српских часописа.

Главни и одговрони уреднике часописа "Багдала" Милош Петровић истиче да је за "Багдалу" најважнија њена виталност и да није лако издржати шездесет година.

"Било је сукоба и са политиком и са идеолошким комисијама, свега је било. 'Багдала' је све издржала и дошла до 60 година који је несумњив датум у историји наше књижевне периодике. А друго, 'Багдала' је схватила да не може да буде локалистичка, да мора да иде у шире просторе, да сарађује са Београдом. Без њега се не може иако он воли све да приграби за себе. То је његова добра особина, и мана. Али, није могао против 'Багдале'. Она је остала своја, али је непрестано у сарадњи са писцима Београда. Без њих не би могла да опстане. Бити на што ширем простору, као што је и раније била, у време старе Југославије, то је витална потреба властите средине. Да не западне у локализам, то је веома битно", поручио је Петровић.

Преводећи светске писце, поезију несврстаних земаља, негујући српску , и књижевност свих јужнословенских народа, "Багдала" је брисала границе и отварала странице за афирмисање младих стваралаца.

Позоришни редитељ и уредник Културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић истиче да је шест деценија "Багдале" 60 година стварања репутације и конструисања нечега што је идентитет важног часописа.

"Али, не само часописа који описује тренутак, него часописа који на свој начин омеђује једну епоху. Тих 60 година свакако је обележило много књижевних тејстова, аутора, много занимљивих догађаја који су били око 'Багдале', али оно што је важно је да овај часопис успева да у тако турбулентним временима сачува своју основну мисију. Да децентрализује културу, али не периферијски, већ да често буде у центру и да управо ствара својим садржајима подстицај за развој онога што је и култура овога краја, а и култура Србија", нагласио је Брадић.

"Багдали" у част на академији су беседили многи, а она је престижну награду, прстен "Деспота Стефана Лазаревића", даровала академику Драгославу Михаиловићу – приповедачу, романописцу, драмском писцу и есејисти.

"Драго ми је што сам добио крушевачку награду која носи име сина кнеза Лазара. Важно је за сваку средину да постоји бар један књижевни часопис, а Крушевац може да се похвали 'Багдалом'. Честитам Крушевцу и редакцији 'Багдале' на успешном раду и на дугом животу", рекао је академик Михаиловић.

Велики српски писци, песници, критичари окупљени на академији и медју корицама часописа у част јубилеја, потврда су да је књижевна "Багдала", током шест деценија постојања, била и остала културни светионик града Крушевца.

број коментара 0 пошаљи коментар