Лазаревац, изложба Немање Мате Ђорђевића у четвртак

У Модерној галерији Лазаревац, у четвртак 15. новембра биће отворена изложба слика Немање Мате Ђорђевића под називом "Антисептик", и трајаће до 30. новембра.

Уметник који већ четири године живи и ради на релацији Београд-Париз, представиће се Лазаревачкој публици радовима насталим у Француској у последње две године.

"Радити свој посао поштено, за мене је то апсолутна реткост - да човек не мешетари и не лаже сам себе. С друге стрене, свет је у мученичком делиријуму мешетарења, па су и мене, као и сваког човека, надјачале сопствене мане", каже Ђорђевић.

Наводи да су база поставке радови из 2017. и 2018. настали у Француској, али "гости" на изложби су два рада из 2013. и 2014. године, који јасно акцентују његов "пртљаг".

"Њих сам увео у поставку да бих добио неку врсту дистанце. Сам назив изложбе сугерише већ давну оданост темама које су ми блиске, а као што знамо овим хемијским средством се у највећој мери третира кожа и ране настале на њој, са циљем дезинфекције", објаснио је Ђорђевић.

Мате се и овога пута представља публици претежно великим платнима по којима је препознатљив, а како је Владимир Величковић својевремно оценио "радови Мате Ђорђевића су плод великог рада и особеног рукописа, који творе једну изузетну фантазмагорију, тако важну нама са 'ових простора', али и Французима".

Ђорђевић је добитник бројних домаћих и интернационалних награда од којих се издвајају: Награда за цртеж "Владимир Величковић" 2009. године, три награде Француске Академије лепих уметности - "Roux et Tronchet" фонда за сликарство, "Pierre David-Weill" фонда за цртеж, као и наградног боравка у студију Француске Академије.

Добитник је и награде за цртеж "Остен" у Македонији, награде за сликарство на 47. Зимском салону у Херцег Новом, награде "Милан Коњовић" за сликарство у Сомбору и многих других.

Изложба "Антисептик" у Модерној галерији Лазаревац биће отворена до 30. новембра.

број коментара 0 пошаљи коментар