Изложба слика Марка Челебоновића у Галерији САНУ

Изложбом сликара и академика Марка Челебоновића завршава се програм обележавања 50 година постојања Галерије САНУ.

Након четири деценије од прве изложбе, на истом месту – у Галерији САНУ, ретроспектива слика Марка Челебоновића. Слике су стигле из породичне заоставштине, најзначајнијих музејских збирки, приватних колекција. Нека дела су први пут код нас.

"За ову прилику је из француског дела породичне колекције стигао већи број слика, поготово аутопортрета насталих шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година, па до смрти, које нисмо могли видети све на броју. Заиста веома велико откриће, поготово постављени на овај начин да се публици одмах сугерише жанр који је Марко Челебоновић створио", каже коауторка изложбе Лидија Мереник.

Истраживао је предмет, простор и боју. Велики уметник волео је мале ствари. Сликао је свакодневно предмете којима је био окружен.

"Марко Челебоновић не само да тим предметима даје подједнаку важност као и људским фигурама,  него он њима даје живот, неку врсту могућности да они посматрају", каже коауторка изложбе Ана Богдановић.

Миодраг Б. Протић означио га је као магичара малих чуда свакодневног живота. По ауторима, изложба у Галерији САНУ, иако ретроспективна, отвара нове углове за посматрање и разумевање сликарства Марка Челебоновића.

број коментара 0 пошаљи коментар