Изложба поводом 200 година од изласка Вуковог "Српског рјечника"

У Основној школи "Душко Радовић" на Новом Београду приређена је изложба поводом 200 година од изласка Вуковог "Српског рјечника" у Бечу и 150 година од када је Вуков правопис у службеној употреби у Србији. Велики подухват је и одличан пример како да се покаже захвалност човеку који је задужио српску културу и просвету.

"И с поносом бих могао казати да је готово све што свијет има достојно знања о данашњем народу нашему од мене и чрез мене", записао је Вук Стефановић Караџић, творац "Српског рјечника".

У прилог његовим речима, делу и мисији сведоче колажи од докумената и фотографија, књиге, лични предмети. У њима је прича о настанку и животу књиге коју прогласише "књигом над књигама", али и сведочења о Вуковој борби да се његов правопис призна и уведе у основне школе.

"Оптуживали су га да је аустријски шпијун, Аустријанци су га оптуживали да је шпијун кнеза Милоша, борио се сам, живео је без пара, није имао довољно новаца, жена му је била у Бечу са децом, није могла да их изведе на бечке улице јер су деца била лоше обучена. Стално је јурио неке пензије од руског цара, од кнеза Милоша, силни противници, сам и на крају је победио. Зато је та 1868. година врло важна и за српску културу и за српску просвету", каже библиотекар Зоран Јовановић, аутор изложбе.

Ученик осмог разреда  ОШ "Душко Радовић" каже да сада схвата ствари које раније није знао, како је Вуку заправо било тешко током свих година његовог рада. 

"Радили смо његов речник. Ова изложба нам је била веома значајна зато што смо прикупили доста новог знања", каже ученик Дмитар Филиповић.

Ученица Теодора Бјелош каже да јој је највише са ове изложбе привукла пажњу књига "Вук за почетнике", која је представљена у стрипу, односно у стрипу је представљен цео Вуков живот.

За изложбу о 50 година Вукове борбе коришћена је грађа Архива САНУ и Архива Србије. Помогли су фондови Народне библиотеке Србије и Библиотеке Матице српске, Музеј Вука и Доситеја.

"Мислим да квалитет ове изложбе превазилази зидове и ове библиотеке и целе школе, и свакако заслужује да буде пласирана и даље, у остале основне школе", каже музејска саветница Елијана Гавриловић.

Основна школа "Душко Радовић" изложбу поклања Основној школи "Вук Караџић", која 6. новембра, на дан рођења филолога и реформатора српског језика, обележава 180 година од оснивања.

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 06. нов 2018, 20:35)
Патриот [нерегистровани]

Како?

Ето Вук је успео пре 200 година уз велике муке и сам, да изда Српски речник, а ми данас немамо још увек велики свеобухватан стандардни српски речник. То би био велики успех за нашу културу, књижевност и преводилаштво, када бисмо имали један такав речник, али изгледа да о томе нико не размишља. Ником није важно, ни језикословцима ни политичарима, ни средствима јавног информисања. Бавим се превођењем и сналазим се како знам и умем. А ето Вук је умео да уради тај посао иако је живео у немаштини. Данас не живе у немаштини они који би требало да се брину о издавању Српског речника, али их изгледа такав посао не занима, имају ваљда важнија посла, него да се брину о једном таквом речнику. Стално убацивање туђица им је изгледа занимљивије и важније од "свог" језика...