Одржани Дани Данила Лазовића у Прибоју

Прибој је протекла четири дана био у знаку шестих Дана Данила Лазовића. Фестивал чува сећање на великог глумца који је у том граду провео ђачке дане и пружа шансу младим глумцима да покажу свој таленат.

На прибојско детињство Данила Лазовића подсећају фотографије и запис о победи у рецитовању. Сећања на великог глумца живе међу суграђанима и колегама, па на фестивал радо долазе.

"Ја сам практично научио телевизијску глуму уз Данила Лазовића. Човек ме научио свему што сада знам после 17 година каријере", каже глумац Слободан Стефановић.

Првакиња драме Народног позоришта Радмила Живковић истиче да је овај фестивал величанствено признање једном глумцу, дивном човеку и, како каже, једном савршеном људском бићу.

"С поносом и правом могу да кажем да овај фестивал расте и да постаје значајна манифестација", додаје Милорад Дамјановић, директор фестивала.

Прибојски фестивал осмишљен је да буде ветар у леђа младим глумцима који се такмиче у казивању стихова. Међу 12 студената глуме из четири земље најбоља је Ива Илинчић. Њој је жири, први пут за шест година, поделио све десетке.

"Осетила сам нешто што до сада нисам никада ни на испитима, ни академији, ни у позоришту, таква енергија, тако су сви предивни, широм отворених руку су ме дочекали сви", наглашава Ива Илинчић са Факултета драмских уметности из Београда.

За Прибојце фестивал је посебно значајан.

"Управо зато што смо сиромашна општина, немамо право да штедимо на култури и ми сматрамо да је то инвестиција која дугорочно ће вишеструко да нам се врати", навео је Лазар Рвовић, председник општине Прибој.

У знаку фестивалског слогана "Поезија–млади–позориште" био је и програм "Кругови наде" који је пружио шансу младим позоришним трупама да се искажу, а прибојској публици да ужива.

број коментара 0 пошаљи коментар