Доделом награда завршен Јесењи позоришни фестивал

Једногласном одлуком жирија представа "Док чекамо Годоа" у режији Вукашина Ранђеловића освојила је "Златни лист" за најбољу представу трећег Јесењег позоришног фестивала на Мећавнику. За најбољу глумицу проглашена је Рускиња Анастасија Климушкина, док је најбољи глумац Никола Шурбановић за улогу у представи "Пошто гвожђе".

Доделом награда и извођењем представе „Црна кутија" Београдског драмског позоришта, синоћ је у Дрвенграду завршен 3. Јесењи позоришни фестивал.

Жири, који су чинили редитељ Никита Миливојевић, глумица Аница Добра и драмска списатељица Маја Тодоровић, најбољом представом прогласио је "Док чекамо Годоа" Академије уметности у Новом Саду.

"Врло аутентична, занимљива, духовита и емотивна представа, којом влада талентован, компактан и уједначен глумачки ансамбл и успева да једну иначе не тако једноставну драму прилагоди својој генерацији и понуди ново промишљање текста", образложио је жири. 

Награда за најбољу режију уручена је Растиславу Ћопићу за представу "Пошто гвожђе", рађеној у продукцији Факултета драмских уметности у Београду.

Награда за најбољег глумца припала је Николи Шурбановићу за улогу у представи "Пошто гвожђе" због "сугестивног владања разноврсним глумачким средствима на врло убедљив начин, због спонтаности и истинитости у игри, због тога што плени и задивљује својом енергијом".

Награда за најбољу глумицу уручена је Анастасији Климушкиној за улогу у представи "Слон" Државне позоришне академије из Јарослава (Русија), због, како је истакнуто у образложењу, огромног глумачког потенцијала, који је очигледан, посвећености и енергији којом је женски лик ставила у први план.

Поред поменуте три академије, за награду „Златни лист" такмичила се и Академија уметности из Београда са представом „Муму му...ко је први почео" Дејана Дуковског у режији Миље Мазарак.

Уместо оснивача фестивала, редитеља Емира Кустурице, који је због концерта морао да отпутује у Русију, на затварању је говорио селектор Милан Нешковић.

"Као што је Емир јуче рекао, ми овај фестивал нећемо никад затварати. Он ће остати доживотно отворен док год буде нас и енергије коју нам ви дајете да истрајемо у овом ентузијазму који чинимо овде, као што он рече, као будале у овој недођији. Ја ћу симболично подићи ово платно да бисмо гледали представу "Црна кутија". Отварамо још једну представу што је логичан наставак оваквог фестивала", рекао је Нешковић.

Јесењи позоришни фестивал од ове године је интернационалан, за следећу годину је најављено и учешће Академије из Лођа (Пољска), а идеја оснивача Емира Кустурице јесте да буде продужен, да не би био „као лептир" који се једног дана отвара и дан касније затвара, као и да има своју продукцију.

Кустурица је пре затварања одржао радионицу за младе ауторе и студенте, а синоћ је ансамбл Народног позоришта из Сомбора извео представу "Кад би Сомбор био Холивуд", ауторски пројекат Кокана Младеновића.

број коментара 0 пошаљи коментар