Мећавник, јединствен уметнички простор

Једино годишње доба на Мећавнику, које нема свој уметнички фестивал, је пролеће. И док пролеће чека, трећи Јесењи позоришни фестивал свечано ће бити затворен вечерас. Поред студентских представа, на репертоару Фестивала биле су и представе Београдског драмског позоришта и Народног позоришта Сомбор.

После Кустендорфа и Бољшоја, оснивањем Јесењег позоришног фестивала, редитељ Емир Кустурица је на добром путу да сан претврои у реалност да Мећавник постане, у свету јединствен уметнички простор.

"Мислим да је позориште најзаштићеније зато што оно не трпи удар тржишта које га млати горе-доле. Једноставно постоје представе као што је ова јуче, сомборска која на најдивнији начин говори да људи који се скупе око доброг пројекта, направе велика дела, једноставно велике узлете", каже  редитељ и оснивач Јесењег позоришног фестивала Емир Кустурица.

Кустурица каже пошто је телевизија преузела од филма наративну структуру можда направи  на пролеће фестивал телевизијских серија и да се на великом платну гледа оно што се види на мањем.  

''Златни лист'' биће додељен за најбољу представу, режију, глумицу и глумца. Студенти три академије из Србије и једне из Русије, играли су Дуковског, Брехта, Копкова и Бекета.

"Пошто је ово први фестивал на којем учествујем, то има тежину и значај. Такође ми је веома драго да се на овај начин повезујем с колегама са других академија у нашој земљи а од ове године и са колегама из иностранства", каже студент режије ФДУ Растислав Чопић.

Редитељ и члан жирија Никита Миливојевић каже да међу студентима види да се ово појављује као значајно место на њиховој мапи успеха, у смислу, ако представа буде добра можда ћу доћи на фестивал.

"То је лепо, јер то значи да је фестивал урадио добру ствар сада и да би га требало подржати", каже он.

Уз огроман ентузијазам овај фестивал из године у годину расте. Намера организатора је да на петом издању, фестивал има премијеру у својој продукцији.

број коментара 0 пошаљи коментар