Би-Би-Си је у опасности, упозоравају британски парламентарци

Дигитализација угрожава идеју и улогу јавних сервиса, технолошке компаније постаће монополисти садржаја ако се не донесу нова законска решења, поручује група британских посланика са различитих страна политичког спектра.

Захваљујући интернету и дигитализацији најбољи филмови и серије су нам на дохват прста, довољно је да притиснемо једно дугме на даљинском управљачу.

Управо то је највећа опасност за британске јавне сервисе (Би-Би-Си и Канал 4) који су изложени конкуренцији са којом не могу да се носе, попут Нетфликса, Амазона или Скаја, поручила је у писму британској влади група утицајних посланика.

Они примећују да постојећа законска решења привилегују јавне сервисе на кабловским каналима, где се морају наћи на почетним позцијама.

Међутим, модерни телевизори омогућују приступ интернету и притиском на једно дугме на даљинском управљачу могуће је "прескочити" законску обавезу и прећи на плаћене дигиталне сервисе који имају далеко веће буџете и далеко мање обавезе од јавних сервиса.

Пореска иницијатива

Посланици траже од регулаторног тела (ОФКОМ) да обавезе какве постоје на каблу уведе и за емитовање на интернету, односно да фаворизује јавне сервисе због њиховог значаја за друштво и улоге коју су имали током 82 године постојања.

Технолошке компаније оштро се противе овој иницијативи наводећи да њихов систем претплате на садржај оставља могућност гледаоцима да сами одлуче шта желе да гледају.

ОФКОМ има разумевања за писмо посланика, али сматра да се ово питање мора законски уредити у парламенту. 

Потписници иницијативе траже да влада поступи слично као и по питању пореза, где технолошким компанијама новим прописима намерава да ограничи могућност избегавања плаћања обавеза према друштву, што је деценијама била пракса.

"Ако се слажемо да јавни сервиси имају велики културни значај за друштво, онда их морамо учинити видљивим сваком грађанину", поручује се у писму.

"Без наше реакције технолошки гиганти искористиће своју енормну тржишну снагу да све више и више потисну јавне сервисе."

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 02. нов 2018, 10:59)
anonymous [нерегистровани]

Nije u interesu

Ni "demokratskoj" V. Britaniji, ni BBC-u da se čuje istina iz drugih izvora, a bili su najveći zagovornici bombardovanja Srbije i RTS-a, zbog nedemokratskog društva

(петак, 02. нов 2018, 10:18)
anonymous [нерегистровани]

Опасност

Ма какви филмови, проблем су информације па свако може да сазна о нечему из више извора а не само онако како би би си или си ен ен кажу. До сада је деценијама важило правило да су једине информације оне које емитује државни сервис, сада сви могу све да виде и чују. А то не ваља.