"Књига солидарности" – хиљаду наслова за сеоску библиотеку у Доњој Стражави

У оквиру програмске акције Радио Београда "Књига солидарности", сеоској библиотеци у Доњој Стражави поклоњено је 1.000 књига. Након четири деценије то је прва библиотека отворена на сеоском подручју Општине Прокупље.

Ученици основне школе у Доњој Стражави код Прокупља, од сада ће, уместо у град удаљен шест километара, по књигу одлазити у своју библиотеку.

"Много ми значи, сада могу да читам много разних књига", каже ученик Димитрије Спасић.

Марија Тасковић такође воли да чита и планира да се учлани у библиотеку. Теодора се радује и књигама и дружењу.

"Сад ћу моћи овде да читам књиге, имам и интернет, могу да се дружим више са својим другарима из школе", рекла је Теодора.

Библиотека је смештена у школској згради, а књиге ће, осим ученика моћи да узимају и житељи.

"Деца користе књиге библиотеке, тако да ће им сада бити лакше, а и за мештане села. Трудимо се да наше село живи", каже учитељица Гогица Стојиљковић.

Мештанин Доње Стражаве Драгослав Милосављевић истиче значај књиге, која је на велика врата ушла у његово село.

"Књига је нешто што је значајно, вредно, што представља напредак за целокупно друштво", наводи Милосављевић.

Огранак библиотеке у једном од најмногољуднијих села у општини Прокупље оформила је матична библиотека "Раде Драинац" из Прокупља уз донацију Радио Београда, који је у оквиру програмске акције "Књига солидарности" покллонио 1.000 наслова.

"Пресрећан сам што после обележавања годишњице Гвозденог пука из средине која је задужила Србе и српство, 'Књига солидарности' дели љубав и срећу са овом децом", рекао је Михајло Шћепановић, уредник акције "Књига солидарности" Радио Београда.

"Обећавам овом приликом да ћемо и у наредној години да наставимо у истом правцу, да ћемо да отворимо неко одељење наше библиотеке у селима које имају преко 1.000 становника", поручио је Драган Огњановић.

Одељење библиотеке опремила је општина Прокупље куповином полица за књиге и компјутером са интернет везом.

број коментара 0 пошаљи коментар