Више од 193.000 љубитеља књиге на овогодишњем сајму

Предајом "Отворене књиге" овогодишњег почасног госта, Марока, наредном госту, Египту, завршен је 63. Међународни београдски сајам књига. Под слоганом "Радост читања", окупио је око 500 излагача. Према првим проценама, на овогодишњој смотри књиге било је више од 193.000 посетилаца.

На крају потврда онога што је речено на почетку – ово је највољенији сајам књига. Велика књижара окупила је посетиоце из читавог региона.

"Најпозитивнија ствар на сајму књига као и увек су лица нових књига, и лица нових и старих читалаца. То је увек најбоље лице Сајма", каже издавач Гојко Божовић.

"Овај сајам је и даље за своје читаоце и то је најлепша ствар", рекла је уредница Јасна Новаков.

"Славити књигу на овај начин је задивљујуће", истиче књижевник из Марока Тахар Бен Желун.

Сајам је обележио и значајне годишњице наше књижевности.

"Најлепша ствар је што је Сајам обележио 125 година од рођења нашег великог писца Милоша Црњанског, за читаоце – што су добили капиталну монографију, а за нас као издавача што је то проглашено издавачким подухватом године", каже издавач Зоран Гутовић.

Представљене су књиге домаћих великана и оних који то постају; преведена дела која потврђују да идемо у корак са светом. Права литерарна репрезентација: Џулијан Барнс, Мураками, Остер, Хосеини, Канингем, Јошуа...

"Књиге купујем читаве године. Сајам је само прилика да много књига буде на једном месту", наводи један од посетилаца.

Неки долазе због мистерије и фантастике, неки због страних писаца, лепе књижевности, или стручне литературе.

Многима баш то значи, стручна литература: приручници, пословне књиге – под истим кровом. То су садржаји који читаоцу, осим духовне зараде, доносе и материјалну.

Међутим, када акције карактеристичне за супермаркете преплаве главну арену, у сенци су главне фигуре.

"Чини се као да нема писаца. Они су ту, али се не виде", каже књижевник Мића Вујичић.

Дакле, још једном је потврђено да је ово наша најмасовнија манифестација културе, да су издавачи витални део друштва, да имамо дела домаћих аутора вредна пажње, али да је они заслужују више него што је добијају.

број коментара 1 пошаљи коментар
(недеља, 28. окт 2018, 23:24)
anonymous [нерегистровани]

Samo...

Bih dodao da sajam Knjiga jeste to sto je ali svi zaboravljamo da podsetimo i gledaoce i citaoce, da Sajam Knjiga nisu samo nove knjige, novi naslovi neke nove i popularno stare licnosti, prestampane u neke nove boje i pruzene citaocima, da ne spominjem nove pisce koji preko noci postanu” slavni “ , Zato ne smemo da zaboravimo i moramo mnogo vise da podsecamo i Gledaoce i Citaoce na Srce sajma Knjiga a to je Antikvarno- Stara knjiga koja je svake godine tu uz nas na Sajmu u Galeriji Hale 4, tu se najvise zapravo oseti duh knjige pa i velelepnog sajma! Vidimo se Sledece godine, dragi prijatelji!