Из реда за "Купохоличарку" до реда за Сарамага

Међународни београдски сајам књига улази у завршницу. Обележиле су га добре књиге, дискусије о важним темама али и промоције аутора из некњижевног, таблоидног света. А и то се може посматрати из различитих углова.

Ко је на сајму књига судио по критерујуму "Реци ми шта читаш па ћу ти рећи ко си" приметио је разноликост која се креће од литерарног неукуса до врхунског укуса. То намеће питање: Може ли читање било какве књиге бити корисно за стварање навике читања која једног дана прерасте у потребу за добром литературом?

"Бојим се да правог одговора нема зато што нема свевидећег човека који би то могао да потврди. Ми можемо само да претпоставимо и да прижељкујемо да довољан број људи пређе на озбиљно читање", каже књижевник Владислав Бајац.

Књижевни критичар Петар Арбутина подсећа да у Причи о везировом слону Иве Андрића има реченица која каже "И оно што се о човеку слаже говори о њему".

"И оно што је у естетском, етичком, поетском и сваком другом нивоу медијски спинована књижевност, што очигледно просторно влада овим сајмом јесте нешто што спада у писану реч. Они за које је књижевност истраживање, путовање, одисеја свакако ће следећи некакву своју рефлексију прочитати оно што им се нуди, а онда ће, барем они обазривији и свакако вреднији схватити да то није штиво за њих па ће тражити даље", сматра Владислав Бајац.

Најбољи доказ су читаоци који су још прошле године стајали у реду за сагу о купохоличарки и савете блогерки, а данас за Пола Остера, Сарамага, Басару. Посебно што о претходном укусу не би да причају пред камером. А има и оних који комбинују.

"Читам Паула Коеља, Љиљану Хабјановић Ђуровић, Исидору Бјелицу. Иначе, читам и класике – Достојевског, Толстоја", каже једна од посетитељки Сајма.

Како је рекао један писац: "Све се мења, па и начин на који причамо и комуницирамо. Нови облици су потребни да изразе нови сензибилитет и нова разумевања стварности. Вредности, међутим, остају као сигурна лука у коју се можемо вратити."

Неки ће тек кренути у ту луку. Можда баш после овог сајма.

број коментара 0 пошаљи коментар