Награда за Издавача године равноправно припала "Прометеју" и "Службеном гласнику"

Награда 63. Међународног београдског сајма књига за најбољег издавача равноправно је припала "Прометеју" из Новог Сада и "Службеном гласнику" из Београда, саопштио је жири.

За издавачки подухват године проглашена је књига "Црњански - биографија једног сећања" Мила Ломпара коју је објавило Издавачко предузеће "Православна реч" из Новог Сада.

Награда за најбољег издавача из дијаспоре додељена је Академији наука и умјетности Републике Српске из Бања Луке и "Православној речи" из Новог Сада за књигу "Споменичко благо Републике Српске" ауторке Љиљане Шево и Друштву чланова Матице српске у Црној Гори из Подгорица и Академској књизи из Новог Сада за дело "Историја америчке књижевности" Радојке Вукчевић.

Посебно признање за допринос у области науке припало је делу "Јасеновац - Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности" Гидеона Грајфа у издању Института за холокауст Шем олам , Академског колеџа Оно, Фондације за пројекте едукације за холокауст у сарадњи са Пољским пројектом за реастаурацију јеврејских гробаља - ФХЕП.

Дечија књига године је "Господар солитера и друга чуда" Миладина Ћулафића у издању Срспке књижевне задруге.

Специјално признање за издавача додељено је Заводу за уџбенике из Београда и Академији науке и умјетности Републике Српске.

Специјално признање за књигу добила су пет издања: "Патријарх Павле о исламу и муслиманима" ђакона др Александра Прашчевића Издавачке фондације СПЦ Архиепископије београдско-карловачке, "Иво Андрић - Вечити календар матерњег језика" коју је приредио Миро Вуксановић а издавачи су "Макарије", "Ободско слово" и "Херцеговина издаваштво", "Манастир Свете Тројице Стањевићи 1338-2018" "Светигора" са Цетиња, "Срби на Косову и Метохији у 19. И 20. Веку" Милована ј. Богавца И Драгослава С. Ћетковића "Обележје плус" из Београда и "Уметничко наслеђе српског народа на Косову И Метохији" уредника Драгана Војводића и Миодрага Марковића у издању САНУ.

Специјална награда за стрип је додељена први пут и то делу "Сат" Вујадина Радовановића за цртеж и Драгана Лазаревића де Лазара за сценарио у издању "Пчелице" из Чачка.

Одлуку је донео жири у саставу проф. др Драган Симеуновић (председник), проф. др Слободан Кањевац, мр Милица Лилић, проф. др Тиодор Росић и Желидраг Никчевић.

Награда "Богдан Кршић" за најлепшу књигу додељена је наслову "Иконе стила Србије" Неде Тодоровић и Радмиле Станковић у опреми Александре Јанковић у издању "Зептер Боок"-а из Београда.

Најлепша дечија књига је "Принцеза Софија" ауторке Весне Алексић у опреми Душана Савића са илустрацијама Бојане Стојановић" Креативног центра" из Београда, а Специјално издање за младог дизајнера уручено је Јелени Васиљевић за књигу "Хостер Беатрице: Милоша Швоње "Прометеја" из Новог Сада.

број коментара 0 пошаљи коментар