Велико Градиште, 170 година постојања библиотеке

Народна библиотека "Вук Караџић" у Великом Градишту, једна је од шест најстаријих у Србији - ове године прославља 170 година постојања. Велико Градиште има мање од 6.000 становника, али зато има десет пута више књига у градској библиотеци.

Када је пре 170 година основана Народна библиотека "Вук Караџић" у Великом Градишту било је много мање него сада. Али то његове грађане није омело да покрену читалиште само 16 година после Народне библиотеке Србије.

Милена Димитријевић, директорка Народне библиотеке "Вук Караџић" у Великом Градишту каже да је 1848. године у новинама Сербским које се чувају у Матици српској пронађен чланак који каже да и Велико Градиште има читалиште.

"Архивских података, до њих нисмо дошли, или их нема у опште", каже Димитријевићева.

У то време постојало је само шест читалишта у целој Србији.

"То је белики утицај који долази из Аустрије. Овде долазе учени људи који прелазе Дунав тамо у Раму и долазе овде и долазе на идеју да би било лепо направити читалиште у Великом Градишту", каже Ненад Михајловић, наставник историје.

Дуго година библиотека је била једина културна институција у граду, па је покретач и важних културних манифестација попут Царевчевих дана и Рамских сутона.

"Са црквом, она је била најпосећенија. Можда је и то разлог што су је назвали својеврсним храмом културе", каже Жарко Живановић, дугогодишњи директор Народне библиотеке "Вук Караџић".

Рођендан је обележен промоцијом Градиштанског алманаха, свечаном академијом и концертом Биљане Крстић. А својим стиховима честиткама се придружио и песник Дејан Алексић.

"Уз читалиште, ах какве ли среће Велико Градиште постало је веће", каже Дејан Алексић, књижевник.

Остали аутори: Александра Марковић
број коментара 0 Пошаљи коментар