Представљена монументална слика Небојше Ђурановића у Галерији РТС-а

У Радио-телевизији Србије представљено je монументално дело Небојше Ђурановића "Крунисање Стефана Првовенчаног" (500 x 300 цм), слика насликана у част осамстогодишњице српске државности. Посетиоци Галерије Радио-телевизије Србије имаће могућност да уживају у погледу на ово импресивно уметничко дело наредних недеља колико ће бити изложено јавности.

На отварању изложбе једне слике говорили су ликовни критичари Ђорђе Кадијевић и Здравко Вучинић, а присутнима се захвалио и аутор дела.

Сам тренутак крунисања, као стваралачки мотив, одувек је представљао велики сликарски изазов. Посебан подстрек за уметника овом приликом био је формат слике, монументалних димензија, као код славних претходника из епохе мајстора историјских композиција раног 20. века. Данас, у време постмодерне, скоро напуштен начин ликовног изражавања.

Аутору дела било је потребно годину дана да направи ову импресивну слику крунисања Стефана Првовенчаног, чина коме су присуствовали – поред његове личне гарде и породице –владике и епископи које је Свети Сава хиротонисао при повратку из Никеје.

Слика "Крунисање Стефана Првовенчаног" аутора Небојше Ђурановића сведочи о славном времену, о свечаном историјском тренутку и личностима које су обележиле почетке формирања будућег државног наслеђа.

Небојша Ђурановић је рођен 1968. године у Београду.

Дипломирао је на факултету Примењених уметности и дизајна у Београду 1998. године у класи професора Растка Ћирића. Члан је сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а. Има статус самосталног уметника.

Имао је око 20 самосталних изложби широм Србије, у региону, излагао је у Бечу. Учествовао је на бројним колeктивним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је више награда и признања. Током 2001. и 2005. године, боравио је на вишемесечним стручним усавршавањима у Француској.

Evrobook је објавио сликарску монографију групе аутора Хроника тела у којој је представљено његово портретно и фигуративно сликарство од 1995. до 2010. године. О његовом раду писали су Никола Кусовац, Срето Бошњак, Драган Јовановић Данилов, Дејан Ђорић и Здравко Вучинић. Његове слике налазе се у приватним и музејским колекцијама широм света.

Живи и ради у Београду.

број коментара 0 Пошаљи коментар