Италијанском издавачу награда "Доситеј Обрадовић"

Награда "Доситеј Обрадовић" коју додељује Задужбина "Доситеј Обрадовић", Министарство културе и информисања Републике Србије и Сајам књига у Београду најбољем страном издавачу за посебан допринос превођењу књижевног стваралаштва и представљању културе Србије припала је издавачкој компанији "Лит Едициони" са седиштем у Риму.

Издавачка компанија "Лит Едициони" објавила је у преводу професора Луке Ваља Прољећа Ивана Галеба Владана Деснице, Ходочаснике неба и земље Филипа Давида, Људи говоре Растка Петровића и Фратарске приче Иве Андрића.

Избор дела и аутора потврђује високе критеријуме преводиоца и издавача и посвећеност афирмацији српске литературе међу читаоцима италијанског језика, наводи се у образложењу жирија.

Уредница у издавачкој компанији "Лит Едициони" Лорета Сантини рекла је да су недавно сазнали за ту награду и да су срећни јер је то угледно признање, поготово зато што су издавачка кућа која објављује дела превођена са страних језика.

"Што се тиче српске књижевности, нико од нас не чита српски тако да смо до избора књига и аутора дошли захваљујући савету преводиоца. Имали смо поверење у своје сараднике и добро смо то урадили. Важан нам је квалитет и да су аутори које преводимо значајни у својој култури али и уопште. Мислим да је важно да италијански читаоце и даље откривају српске писце", рекла је Лорета Сантини.

Преводилац Лука Ваљо почео је да учи српски језик као студент, пре више од двадесет година.

У Београд је дошао 1997. године. Каже да му је учење полазило за руком и да је из тога настала и жеља да преводи са српског на италијански језик.

"То што сам урадио успело је некако да се покаже и као нешто вредно... Када читате Људи говоре, изгледа да је то језик којим људи говоре, да је једноставно, али кад се преводи све се мења. Превод је друга ствар, друга стварност ако смем да кажем. Не бих знао да кажем шта је најтеже. Једноставно, када се преводи – размишља се другачије", испричао је Лука Ваљо.

Награда "Доситеј Обрадовић" додељује се од 2007. године а ово је други пут да признање припадне издавачима у Италији.

Остали аутори: Гордана Главинић
број коментара 0 Пошаљи коментар