Савић: Нисам бахат, закон није прекршен

Управник Народног позоришта, Дејан Савић, упутио је отворено писмо поводом протеста глумаца и редитеља због смене в. д. директора Драме Жељка Хубача, у којем је одбацио примедбе о његовој бахатости и истакао да управљачка овлашћења по Статуту те куће подразумевају слободу избора сарадника.

Указујући да закон није прекршен, Дејан Савић је навео да о, како каже, "бахатости не може бити речи из разлога што је сам Жељко Хубач бар три пута до сада писмено нудио оставку због сопствених пропуста".

Прецизира да те оставке није прихватио из разлога што је желео да заокружи временски и програмски период од четири године рада на том месту, на које га је, како каже, лично поставио 2014.

"Кад говоримо о другачијој уметничкој визури представа Драме, договор с Хубачем је био да се за његовог мандата велики класици и домаћа литература читају на нов и савремен начин. Након више од четири године, сматрам да је моја обавеза да именујем новог човека који ће дати свој печат наредном раздобљу, ставити акценат на неке друге вредности из непрегледног поља сјајне литературе. Дакле, једино и искључиво уметнички разлози стоје иза овог потеза, којим се Хубач ни на који начин не кажњава, с обзиром на то да остаје на свом основном радном месту драматурга у кући, на тај начин битно утичући на формирање и изглед репертоара", навео је Савић.

Навео је и да је Хубачу небројано пута указивао на потребу да се у већој мери ангажују запослени уметници у Народном позоришту. 

"Дошли смо у апсурдну ситуацију да више од пола ансамбла драмских уметника годинама није имало ниједну премијеру. Да ствар буде драстичнија међу њима има уметника око којих се отимају друге позоришне, продуцентске и телевизијске куће" истакао је Савић.

Ансамбл Народног позоришта побунио се након смене в.д. директора Драме Хубача, а медији су пренели да је он смењен само два дана након што је у јавности отворено проговорио о проблемима националног театра у којима су се нашли у 150. сезони и осудио за то Управни одбор и управника Савића.

број коментара 0 Пошаљи коментар