Проглас због смене Хубача, Радивојевић поднео оставку

Тридесетак уметника и сарадника драме Народног позоришта објавило је проглас у којем се тражи смена управника Народног позоришта Дејана Савића и преиспитивање разлога за смену Жељка Хубача.

Током прес конференције, која је почела читањем прогласа, објављено је и да је у међувремену нови директор драме Југ Радивојевић поднео оставку, што су присутни уметници у београдском Медија центру поздравили аплаузом.

Међу потписиницима прогласа су Наташа Нинковић, Нела Михајловић, Татјана Мандић Ригонат, Вања Ејдус, Ненад Стојменовић, Вук Костић, Олга Одановић, Нада Шаргин и други и сви они се слажу да је Хубач на месту директора драме остварио изванредне резултате.

У прогласу стоји да су наведени разлози за Хубачеву смену попут измене визуре драмског репертоара и недовољне упослености ансамбла "цинични, чак и опасни, јер су позоришту донели 107 награда на домаћим и међународним фестивалима у протекле три године".

Наводе и да се оглашавају у знак протеста због "бахатости управе Народног позоришта на челу са управником Дејаном Савићем, а да је врхунац те бахатости смена Жељка Хубача".

Једна од потписиница Татјана Мандић Ригонат рекла је новинарима да је важно да директор драме познаје савремене токове драмског стваралаштва, да уме да направи репертоар и ансамбл и додала да је Хубач у томе успео.

"Начин на који је смењен је шамар, не само њему и његовом квалитету већ свим уметницима Народног позоришта, као и сарадницима који су допринели и створили те уметничке вредности", рекла је Мандић Ригонат.

Жалба да Хубач мења репертоарску визуру је, оцењује, непрофесионална, неозбиљна и дубоко лажна.

Наводећи да директоре сектора поставља управник позоришта, Мандић Ригонат истиче да они не смеју бити "марионете".

Она је одбацила оптужбе управника позоришта да иза њих стоји нека политичка организација:

"Ми смо уметници. Имамо право да јавно иступамо у медијима. Пробао је да спинује, да иза нас стоје политицке снаге. И због тога, такође, треба да буде смењен. Негира нас као уметнике и људе на тај нацин", рекла је Мандић Ригонат и навела да је Савић сада довео у кризу Народно позориште, јер, како каже, драма окрива две трећине репертоара.

Министарство културе не сме да ћути, рекла је Мандић Ригонат.

О Хубачу су говорили и Бане Видаковић, Олга Одановић, Душанка Стојановић Глид и Нада Шаргин.

број коментара 0 Пошаљи коментар