Отворена изложба "Археологија Београдске тврђаве"

Изложба фотографија "Археологија Београдске тврђаве" отворена је на Савском шеталишту на Калемегдану. Изложба представља новије резултате археолошких истраживања у комплексу Београдске тврђаве.

Археолошки институт - Научно-истраживачки пројекат за Београдску тврђаву реализовао je изложбу у претходној деценији, самостално и у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда и ЈП "Београдска тврђава", средствима Секретаријата за културу Скупштине града Београда и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Садржајем изложбе повезана је делатност неколико генерација истраживача Београдске тврђаве и институција које се на различите начине баве њеним свеобухватним наслеђем.

Коаутор изложбе, научни саветник Весна Бикић, подсећа да истраживања Београдске тврђаве трају више од 90 година.

"Много је постигнуто и изложба даје својевсртан преглед не само најновијих резултата, већ и резултата на које се преглед ослањао да би се креирали нови истраживачки програми и теме, које су започете на почетку истраживања, биле заокружене на најбољи начин", објаснила је Бикићeва Танјугу.

Поред систематских истраживања, радила су се истраживања у функцији пројекта конзервације, реконструкције и ревитализације објеката на тврђави у сарадњи са архитектама и историчарима уметности, рекла је Бикићева.

Коаутор изложбе, научни сарадник Археолошког института у Београду Стефан Поп Лазић каже да имају пирлику да прикажу оно што је археологија успела да докучи и истражи, јер Београд има велики део под земљом који је недоступан посетиоцима.

"Сматрали смо да је најважније да се визуелно прикаже посетиоцима оно што не могу да виде, јер се налази под земљом. Најстарији Сингидунум и праисторијски Београд је на петом, шестом метру испод земље. Ми смо то истраживали и сада имамо прилику да прикажемо посетиоцима", рекао је Поп Лазић.

Директор ЈП "Београдска тврђава" Петар Андријашевић је рекао да данас завршавају програм "Дани европске баштине", манифестације која промовише културно наслеђе и рад на његовом очувању.

"Београдска тврђава и парк Калемегдан су најбољи пример огромног културног и историјског наслеђа", рекао је Андријашевић и додао да у току године имају преко два милиона посетилаца, а значајно расте број страних туриста и очекује да ће у овој години превазићи цифру од 700.000.

Београдска тврђава представља слојевит и веома сложен споменички комплекс који је настајао у дугом временском распону од првог до 18. века. 

Њен настанак и развој неотуђиви су део историје Београда и све развојне етапе града оставиле су своје трагове међу културним слојевима тврђаве, претварајући је тако у богату ризницу прошлости. 

Многа раздобља динамичне историје Београда обогаћена су сазнањима и спашена од заборава управо захваљујући подацима која су пружила археолошка истраживања тврђаве.

До данас остварени су резултати, који не само да имају своју научну димензију, већ откривају нове ликове "најславнијег града на Дунаву", како је Београд у прошлости називан због важности збира његових функција.

број коментара 0 пошаљи коментар