Ликовни опус Мике Антића први пут пред публиком

У Галерији Дома Војске Србије отворена је изложба "Легенде". Први пут заједно уметничка дела Мирослава Мике Антића, песника, сликара и режисера и Игора Антића, његовог сина, визуелног уметника. Публика има прилику да открије шта повезује два различита приступа уметности, али и да види, први пут, ликовни опус Мике Антића.

Мирослав Антић сликао је углавном ноћу, у самоћи, и у једном даху. Иако је сликање хранило његову поезију, било начин да се изрази, његов ликовни опус остао је у сенци поезије и филма.

Игор Антић желео је овом изложбом да укаже на очеве слике као на вид песничке мисли, истовремено и да проговори о нитима које повезују њихове уметничке светове, а текст као естетско средство јадна је од њих.

"Ти његови рукописи чине, изгледају буквално као некакви цртежи а сем тога називи слика су исто тако на неки начин маштања о неким темама које можда некада и није спомињао у песмама.Тако да сам из његових слика извукао текстове, преписивао сам их, приређивао јер неки од њих никада нису били објављени и приказао сам их на картонима, на легендама који су постављени поред слика", каже Игор Антић.

Легенде су елементи и у раду Игора Антића. Текст је на листовима његове стилизоване биљке - инсталације, настале у самој Галерији.

"То су питања која испитују, истражују нешто што има везе са контекстом ове галерије Дома војске или уопште са социјалним контекстом. Ради се о паралелама између оног што зовемо савремена уметност или ликовна уметност ако хоћете и оног што зовемо уметност камуфлаже", додаје Антић.

Игорова недовршена форма, својеврсни покретач нових питања и Микине поетско-сликарске визије од снова, не дефинишу али упућују публику да другачије, можда и на нов начин види свет око себе и размишља о њему.

Рад Игора Антића, може се видети до 13. октобра а слике Мике Антића, први пут пред београдском публиком до 27. октобра.

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 09. окт 2018, 13:34)
anonymous [нерегистровани]

Molbica

Ako postoji mogućnost, bilo bi divno da izložbu prikažete i u Banjoj Luci. Vjerujem da bi i kod nas izazvala veliko interesovanje.