"Женидба" за 70 година Народног позориште "Приштина"

Народно позориште "Приштина" са седиштем у Грачаници, премијером Гогољеве "Женидбе" у режији Милана Караџића, обележиће 70 година постојања. Неколико пута је од 1999. мењало адресу. Преласком из Северне Митровице децембра 2014. скрасило се у Грачаници – општини са већинским српским живљем.

Установа културе која у специфичним околностима успешно ради и ван матичне сцене већ 19 позоришних сезона, понела је и име путујућег позоришта. О сценским наступима драмског ансамбла брине инспицијент, коме редитељ предаје представу. Радмила Јовић је то радила 40 година.

"Сусрет са добрим, писменим људима – редитељима, сценографима, дивним глумцима. Више пута је радио Аца Ковачевић, врсни редитељ, Љуба Милошевић, Никола Вавић", рекла је Радмила Јовић.

Већина премијера остварена је у Приштини, где је ово позориште 1948. почело са радом.

До доласка доласка мисије Уједињених нација 1999. у Приштини је постојало позориште са натписом "Teatri kraionor populor" или "Покрајинско народно позориште".

У том позоришту радила су три ансамбла – ансамбл Српске драме, Албанске драме и Балета.

Ансамбл Српске драмe тих година остао је упамћен по истоименој представи Синише Ковачевића у режији Небојше Брадића.

Од јуна 1999. почиње драма овог позоришта које се сели и сада континуитет 70 година рада наставља у позоришту у Грачаници.

"Ми своју мисију обављамо на један добар и квалитетан начин. Због специфичности услова ми нисмо у прилици да будемо позориште које само у једном месту изводи представе. Повремено идемо у гостовања, због малог броја публике и због раштрканости тих српских средина, сваку нашу представу играмо у другом месту на Косову и Метохији", каже Предраг Радоњић, директор Народног позоришта "Приштина".

Када у театру кажу "На њему даске живот значе", зна се да мисле на глумца Игора Дамњановића, који је, каже, одрастао у позоришту.

"Моја мајка је Анкица Миленковић, првакиња позоришта тренутно у пензији. То значи да сам неких 45 година у позоришту", каже Игор и додаје да је остварио преко четрдесет улога.

Народно позориште "Приштина" гостовало је и у градовима широм Србије а недовно и у Берлину.

број коментара 0 пошаљи коментар