"Чигра" се по трећи пут завртела у Пожеги

Фестивал сликовница, јединствен у Србији, одржава се трећи пут у Пожеги, у оквиру обележавања Дечије недеље. Радионице, предавања, а од ове године и конкурс за најбољу сликовницу "Чигра" потврђују да и поред огромне и шаролике понуде у дигиталном свету и даље постоји интересовање за ову књижевну форму.

"Чигра" се по трећи пут завртела у Пожеги, фестивал сликовница који повезује писце, илустраторе, библиотекаре, али првенствено читаоце. За најмлађе, овогодишњи изазов била је потрага за сликовницама.

Средњошколци су открили да такве књиге нису намењене само најмлађима.

"Након овако феноменалног предавања и приказа свих ових слика, заиста сам мало више размислила о томе, па можда чак и јесу за старије", рекла је Милица Јеверичић, ученица Гимназије "Свети Сава".

Ученик Бориша Вајовић каже да те слике показују неку хармонију "коју можемо да добијемо када се удубимо у ту књигу".

У ери компјутеризације илустратори и библиотекари сматрају да нема бојазни за будућност те книжевне форме.

"Много младих колега поново црта руком и каже: желимо да радимо као што си ти радио и стварао. Не желимо да користимо компјутер", рекао је Квинт Бухолц, илустратор из Немачке.

"Чак и код нових генерација, које зовемо Гугл генерација или диџитал нејтив генерација, не постоји опасност да ће да се искорени књига као таква", рекао је Селман Тртовац, управник Библиотеке "Гете института" у Београду.

Фестивал "Чигра" показао је још нешто: у Србији нема довољно сликовница, посебно оних за старији узраст.

"Од ове године фестивал је отворио један нови конкурс. Прва је година, стигло нам је преко тридесет сликовница и одабрали смо три најбоље, које су понеле епитет добра сликовница", каже Данијела Скоковић, организаторка фестивала "Чигра".

Овогодишњи победници имаће прилику да своје сликовнице представе на Међународном сајму књига у Београду, а са таквом праксом ће се наставити и наредних година.

број коментара 0 пошаљи коментар