"Врат од стакла" премијерно у ЈДП-у

У Југословенском драмском позоришту премијерно се изводи представа "Врат од стакла" у режији Јагоша Марковића. Комад Биљане Србљановић одвија се у београдском стану у којем живе три генерације жена, чије су судбине испреплетане са судбином земље у којој живе.

Хероине-губитнице, револуционарке из шездесетих и деведесетих, психички нестабилне и истински несрећне, и њихови мушкарци, слабићи и цинкароши јунаци су комада Биљане Србљановић. Покушавају да им буде боље, а не иде. Ко је крив? Више и није битно. "Врат од стакла" уздрмава до сржи.

Редитељ Јагош Марковић истиче да људи ту не долазе да виде колико кошта струја или да је власт лоша. "Не, сигурно. Хоћу да човек буде у првом плану. Душа, бол, наше наде, наша вера у добро, правду, револуцију и наша невера у то, наша апатија", наводи Марковић.

Реченица је духовита, сирова и сурова. Режија – пунокрвна. Такви су и глумци, истинити, тачни: Сека Саблић, Анита Манчић, Весна Тривалић, Милица Гојковић, Драган Мићановић, Ирфан Менсур.

Сека Саблић оцењује да то није политичка већ болна друштвена прича. "Ја уопште више политику не признајем као политику. Политика је наш живот и судбина", каже Саблићева.

"Врат од стакла" је од оних важних представа у српском театру. Биће лајкова, ретвитова, смеха и суза. Прве су биле Веснине после претпремијере. Седамнаест година је није било на сцени, а публика је баш воли.

број коментара 0 пошаљи коментар