Изложба "Ратни фото-репортер Риста Марјановић" у Галерији РТС-а

У организацији Завода за заштиту споменика града Београда, у Галерији РТС-а отворена је тематска изложба "Ратни фото-репортер Риста Марјановић". Тема изложбе, аутора Милојка Гордића и Снежане Неговановић, јесу догађаји из Првог светског рата.

Први званични српски фото-репортер Риста Марјановић за снимке догађаја и личности из Првог светског рата од стране струковног удружења 1965. године добио је титулу "екселенција фотографије".

У фокусу изложбе у Галерији РТС-а је период од 1914. до 1918. године. У Марјановићевој обимној Збирци фото-негатива око 500 су снимци Великог рата.

"Оно што је најзначајније мислим да је он волео свој народ, пре свега, и то смо и желели овом изложбом да представимо, самим избором репрезентативне фотографије везано за каталоге, за насловне стране, да је то у ствари прича о људима који се после три године враћају кући", истиче Снежана Неговановић, ауторка изложбе.

Пред крај живота Риста Марјановић је хронолошки и тематски разврстао своје снимке. У сарадњи са стручњацима Завода за заштиту споменика културе града каталошки их и обрадио. Унука га се сећа као човека који је волео да прича о својим фотографијама.

"Сваки пут би отплакао када би видео своје Мачванке или Везиров мост, али ја тада као мало дете нисам схватала целу причу нити целу позадину догађаја који су се тада дешавали које је он успео да овековечи", наводи Зорана Марјановић, унука Ристе Марјановића.

Збирка фото-негатива Ристе Марјановића од 1958. заштићено је споменичко благо. Забележени тренуци најважнијих ратних догађаја у Србији на почетку 20. века, остали су српске иконе страдања.

Изложба "Ратни фото-репортер Риста Марјановић" отворена је у Галерији РТС-а до 28. октобра.

број коментара 0 пошаљи коментар