Ликовни опус Мике Антића у Дому Војске Србије

У Дому Војске Србије отворена је изложба "Легенде", која први пут уједињује уметничка дела Мирослава Мике Антића (1932-1986), песника, сликара и режисера, и Игора Антића (1962), његовог сина, визуелног уметника.

У Великој галерији Дома Војске Србије изложена су дела песника Мирослава Антића. То је 20. и до сада највећа изложба познатог песника, јер по први пут представља Микин ликовни опус у Београду, рекао је његов син Игор Антић.

На отварању изложбе рекао је да је управо ликовни сегмент Микиног стваралаштва остао у сенци његове поезије, коју сви знају, и филмова који су најпре били награђивани, а онда забрањивани.

"Ова изложба је мој први покушај да направим паралелу између наших размишљања и наших израза и то показујући начине на које свако од нас користи текст у свом уметничком раду", рекао је Антић.

Микин син наводи да праћење трендова никада није била амбиција његовог оца и да његов сликарски рад није никада био сврстан у неки од историјских праваца, као и да је сликао искључиво да би изразио свој темперамент на другачији начин.

Публици је скренуо пажњу на различите фазе у стваралаштву свог оца – од ране у којој су дела Мике Антића блиска војвођанском енформелу, до последње када разуђене апстракне облике меша са рељефним фигуративним облицима уз потребу да им се да текстуално значење.

"Микине много пута прецртане и уоквирене белешке делују као цртежи. У почетку су речи, па и цели параграфи били уписани на полеђину дела или около слике у виду хумористичког детаља или посвете онима којима је дело поклоњено или у виду описа визије из његове маште. Затим су постепено били уписани у саму слику. Моја намера је била да његове слике сагледамо као продужетак његове песничке мисли", објаснио је Антић.

Зато је речи свог оца одштампао и поставио као својеврсне легенде, а ту су и Микини коментари који објашњавају насликане призоре, као и његова кратка размишљања о уметности која су настала у кафанама, возовима или код пријатеља.

У Малој галерији Игор Антић је урадио на лицу места своју инсталацију "Недовршена форма 3", претходне две је започео у баштама Париза и националним парковима Америке.

"Овде се ради о вештачкој биљци на чијим гранама се налазе листови са питањима, а та питања су произашла из мојих размишљања да ли се оно што називамо уметношћу камуфлаже може сматрати делом савремене уметности", објаснио је уметник.

Изложба радова Мирослава Мике Антића биће отворена у Великој галерији до 27. октобра, док ће изложба инсталације Игора Антића бити представљена публици у Малој галерији до 13. октобра.

број коментара 0 пошаљи коментар