''Балкански шпијун'' у Народном позоришту, Љубомир Бандовић нови Илија Чворовић

Илија Чворовић, чувени јунак комада "Балкански шпијун" Душана Ковачевића, од понедељка живи у Народном позоришту у Београду. Премијерно ће бити изведена представа у режији Татјане Мандић Ригонат. Илију Чворовића, коме је на филму живот удахнуо Бата Стојковић, сада тумачи Љубомир Бандовић.

Лично искуство са инспектором и "бригом" службе за евентуалне непријатности у Америци, подстакли су Душана Ковачевића да размишља како би се у тој ситуацији понашао неко ко осећа кривицу или има досије, затим да напише "Балканског шпијуна" и оживи Илију Чворовића који, да би доказао да је лојалан, почиње да ради и оно што не треба.

Илија Чворовић више није стаљиниста, већ наш савременик.

"Некако се испостави да се филм на крају подсмева Илији, мало је он кратке памети. Овде смо покушали да то избегнемо и да направимо човека коме су везане руке да учини било шта добро, а он је убеђен да чини нешто добро", каже глумац Љубомир Бандовић.

"Преко његове душе, преко његовог животног искуства прошли су сви поремећаји, историјски тренуци, наших претходних 30 година. Он је човек који живи у средини која је недвосмислено испуњена стварањем друштвене параноје", каже редитељка Татјана Мандић Ригонат.

Оригинална драма из 1983. уз извесна драматуршка померања оставља утисак да је драма писана данас. Новина је и да је Ђура Чворовић - жена.

"Није никаква травестија у питању, није никаква обмана, у питању су брат и сестра близанци. Ја то видим као једну креативност и један простор за машту која је остварена", каже глумица Душанка Стојановић Глид.

Камере РТС-а забележиле су и долазак писца на пробу, у слици. Речи оставља за касније. После премијере.

број коментара 0 пошаљи коментар