Брнабић: Битеф показује храброст и оригиналност Србије

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас, уочи затварања 52. Битефа, да је тај фестивал један од, ако не и најбољи амбасадор културне сцене у иностранству.

"Битеф је амбасадор креативног лица Србје. Битеф је креатива Србије. Битеф показује храброст Србије, оригиналност Србије, иновативност Србије, све оно најлепше што Србија има и то чини дуги низ година", истакла је Брнабићева у изјави медијима.

Рекла је да са Саветом за креативне индустрије, који је основан пре шест месеци, ради на низу иницијатива, а једна од њих је боља систематска подршка Битефу.

"После неколико месеци рада 17 индивидуалаца и организација, који су се одазвали мом позиву, мојој молби да нам помогну да заједно видимо како да оснажимо креативно лице Србије, имамо 20 јако добрих иницијатива на којима сада радимо и надам се да ћемо у наредним годинама осетити промену у области културе", рекла је Брнабићева.

Уметнички директор и селектор Битефа Иван Меденица захвалио је премијерки Брнабић која је више пута показала намеру и жељу да омогне фестивалу у решавању "структурних проблема".

Битеф се вечерас завршава извођењем представе "Реквијем за Л." чији су аутори композитор Фабрицио Касол и прослављени кореограф Ален Плател.

Програм Битефа, под слоганом "Свет без људи", од 13. септембра обухватио је 10 представа из Словеније, Француске, Србије, Немачке, Хрватске, Естоније, Швајцарске, Израела и Белгије.

Након представе "Реквијем за Л." биће додељен Гран при "Мира Траиловић" за најбољу представу, Специјална награду "Јован Ћирилов" за представу која се истиче неком својом карактеристиком, награда листа Политика за најбољу режију и награда публике.

број коментара 0 пошаљи коментар