Хорске свечаности у Неготину по 53. пут

У Неготину су у току 53. "Мокрањчеви дани". Окосница програма седмодневног фестивала је хорско певање уз бројне камерне и симфонијске концерте, позоришне представе, изложбе, промоције књига, радионице и трибине.

Церемонија свечаног отварања почела је традиционално, подизањем фестивалске заставе и полагањем цвећа на споменик Стевану Стојановићу Мокрањцу. У дворишту његове родне куће, адаптиране у музеј и музички центар, беседило се композитору у част.

"Мокрањац је био један од оних Срба који не чекају да се ствари саме догоде и којима нико не смета и не стоји на путу. Био је интелигентан, упоран да пронађе начине како би у свом времену постојао и стварао", каже Аја Јунг, беседница.

Почетак фестивала обележила је и песма. Заједничко извођење Мокрањчеве шесте руковети, натпевавања хорова учесника програма и града домаћина.

"Ми имамо ове године практично интернационално натпевавање. Сви долазе у Србију са једном Мокрањчевом композицијом. Ми се надамо да ће је они задржати на репертоару, и да ће после ње пожелети да открију целог Мокрањца. То је у ствари мисија натпевавања", каже проф. др Сања Маринковић, селектор "Мокрањчевих дана".

За престижну награду статуету Стевана Мокрањца и самостални концерт на следећем фестивалу, натпевавали су се реномирани хорови из Словеније, Албаније, Бугарске и Србије.

Слоган "Осу се небо звездама", по стиху из Друге руковети, уклапа се у концепт овогодишњег фестивала који се окреће и ка другим уметничким областима. У Дому Културе отворена је изложба слика Милоша Шобајића из колекције галерије "Радионица душе". 

Остали аутори: Горана Младеновић
број коментара 0 Пошаљи коментар