Хорват за ангажовани театар: Вратити политику у позориште

Хрватски филозоф Срећко Хорват отворио је вечерас у Југословенском драмском позоришту 52. Битеф фестивал истакавши да "у тренутку у коме се политика претвара у позориште, од Америке до Балкана, задатак свих уметника и оних који ће наредних дана долазити на Битеф, јесте да врате политику у позориште и то политику у смислу ангажованог театра који неће само тумачити реалност већ ће покушати да је мења.

Срећко Хорват је рекао да прва асоцијација на наслов овогодишњег Битефа ("Свет без људи") јесте свет у коме дословце више нема људи, свет постапокалиптичних филмова и сценарија у коме су људи нестали било због нуклеарног рата, било због климатских промена.

Друга асоцијација јесте, како је приметио, свет у коме више не владају људи, свет у коме владају машине или роботи или свет, као у филму "Планета мајмуна", где владају мајмуни те није случајно да се на плакату Битефа налази горила.

Као филозофу трећа асоцијација му је Диоген из Синопе, који је пре 2.400 година шетао улицама Атине усред белог дана са упаљеном свећом и када би му неко пришао и питао шта ради, он би одговорио: Тражим човека.

"Коју год од ових асоцијација да одаберете, видећете да дистопијска фантастика данас постаје сурова реалност. Никада раније у историји човечанства свет се није налазио пред оволиком реалном могућношћу да не само због климатских промена или нуклеарног рата, или новог или старог фашизма, нестану људи са света, него да нестане и сам свет", оценио је Хорват.

Упозорио је да свакодневно нестају светови људи, светови људи из Сирије или Јемена који беже од рата, а у Европи не наилазе на добродошлицу.

Вечна транзиција на Балкану

Једнако тако, додаје, на Балкану, током такозване вечне транзиције, нестају светови људи, оних који нису способни да прехране своју породицу, плате рачуне за воду или струју.

"Не ради се више само о томе да сведочимо расту десног популизма или ауторитарних режима, оно чему сведочимо, а то се догодило пре неколико месеци, јесте да министри западноевропских земаља говоре о томе да ће поново успоставити или установити такозвану Осовину, нешто што смо у Другом светском рату познавали као Осовину зла, која је наметнула нацизам и фашизам и довела до концентрационих логора", упозорава Хорват.

"И не ради се више о фантастици ако пред очима имамо слику малолетне деце која се тренутно налазе заточена у камповима. Не ради се о фантастици ако имамо бродове пуне избеглица којима европске луке не допуштају да пристану. Не ради се више о фантастици ако кажемо да се овде и сада налазимо у опасном тренутку у коме није у питању само свет и људи, већ читав опстанак планете", додао је Хорват.

Представе на Битефу о успону деснице

Многе представе овогодишњег Битефа баве се успоном радикалне деснице, екстремизма и ауторитарних режима, међутим, каже Хорват, нови и стари фашизми нису пали са неба.

"Фашисти не долазе на власт тако што обећају концентрационе логоре. Фашисти долазе на власт тако што обећају да ће вратити понос и достојанство оним јадним људима који су прве жртве економске кризе. Тренутни раст фашизма и ауторитарних режима широм Европе дубоко је укорењен у самој структури и архитектури капитализма, оно што на Балкану знамо под називом транзиција, оно што на периферији Европске уније знамо као мере штедње, као приватизације које су довеле до тога да милиони људи данас немају хлеб и да се зато окрећу решењима која подсећају на прошлост, али би у будћности могла бити још гора", оценио је Хорват.

Запитао се која је улога позоришта и Битефа у свему томе.

"У тренутку у коме се политика претвара у позориште, од Америке до Балкана, задатак свих нас, који ћемо наредних дана долазити на Битеф, јесте да вратимо политику у позориште и то не политику у смислу политикантства, у смислу корупције, намештања послова, већ политику у смислу ангажованог театра који неће само тумачити реалност већ ће покушати да је мења. На том трагу изузетна ми је част што могу да отворим 52. Битеф", рекао је Хорват.

До 22. септембра у главном програму Битефа биће изведено укупно 10 представа из Словеније, Француске, Србије, Немачке, Хрватске, Естоније, Швајцарске, Израела и Белгије.

број коментара 0 Пошаљи коментар