Отворена изложба посвећена културном наслеђу

У фоајеу Југословенског драмског позоришта отворена је изложба "Европска година културног наслеђа - Поздрав из Србије", која је приређена као део пратећег програма 52. Битефа.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици отворио је изложбу и приметио да са завршетком лета, у Београду почиње богата културна сезона и то са Битеф фестивалом који је од свог оснивања био иновативан и снажан критички глас.

Навео је да слоган 52. Битефа "Свет без људи" и визуелни идентитет делују мало застрашујуће, али да он то доживљава као позив који упућују уметници да се крене у акцију, да се дела и преузима одговорност и то је, додао је, изазов који Европска унија прихвата.

Изразио је задовољство што су одлучили да подрже иновативан и квалитетан фестивал какав је Битеф, али исто тако ЕУ помаже очување и обнову вредног културног наслеђа Србије и Европе, о чему сведочи и вечерас отворена изложба.

Уметнички директор Битефа Иван Меденица рекао је да подршка ЕУ фестивалу, чији је овогодишњи програм фокусиран на теме као што су – расизам, ксенофобија, успон деснице, популизам, показатељ да Европска унија подржава дијалог и критичку културу која покреће питања.

Пре свечаног отварања овогодишњег фестивала и извођења представе "Свита бр. 3 Европа" Жориса Лакоста, посетиоци су имали прилику да погледају фотографије археолошких локалитета и споменика културе у Србији чије је очување и/или обнову подржала Европска унија, попут Синагоге у Суботици, тврђава у Бачу и Пироту, Феликс Ромулијане у Зајечару...

Други дан фестивала означен је као ЕУ дан на Битефу, па је раније у ЕУ инфо центру одржана дебата "Изазови савремене демократије" на којој су о темама којима се Битеф бави, разговарали Меденица, шефица Унеско катедре за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду Милена Драгићевић Шешић, филозоф и посланик у Народној скупштини Србије Драгољуб Мићуновић и Жорис Лакост.

број коментара 0 Пошаљи коментар