Пријем у Амбасади Француске у част Октобарског салона

Француски амбасадор у Србији Фредерик Мондолони приредио је пријем у част предстојећег Октобарског салона, и том приликом истакао да та манифестација доприноси значајној улози Србије на међународној уметничкој сцени и да је Француска посебно срећна што ове године томе доприноси.

"Почаствован сам што имам прилику да угостим уметнике из целог света и допринесем Октобарском салону", рекао је амбасадор Мондолони у обраћању званицама.

Истакавши да овогодишње издање ове манифестације слави разноликост као "чудо какофоније" и отвореност света ка другачијем, Мондолони је рекао да Француска својим "генетским кодом" и културом помаже уметницима да остваре свој идентитет и сензибилитет.

"О томе сведочи стипендија која се сваке године додељује младим српским уметницима који имају битну улогу у динамици односа Србије и Француске", казао је и додао да Француска амбасада има добру сарадњу са многим уметничким галеријама у Србији.

Пријему је присуствовала и Ивона Јевтић, градска секретарка за културу, која је у име града Београда захвалила на одличној сарадњи са Француском амбасадом и Француским институтом, нарочито у области културе.

"Србија и Француска су увек биле везане на посебан начин и драго ми је што те везе видим као још јаче и разноликије у будућности", истакла је Јевтићева.

Званицама су се обратили и кустоси Данијел и Гунар Кваран, који су изабрали 72 уметника са свих страна света чија ће дела бити представљена на предстојећем Октобарском салону, а са идејом да прикажу богатство и различите тенденције савремене уметничке сцене.

Овогодишње 57. издање Октобарског салона, који се одржава од 15. септембра до 28. октобра 2018, представиће рад и троје француских уметника, Мари-Анж Гијемино, Фабриса Ибера и Ромуалда Азумеа.

У част Октобарског салона, Француска амбасада, у свом арт деко простору, представила је и изузетно атрактивна дела стрит арт уметнице из Београда, ТКВ, која је децембра 2017. одржала изложбу у Француском институту, а која ће од 2019. излагати своја дела у париској галерији.

Тиме је представљена визуелна, симболичка, интелектуална интеракција два света - резиденције која је архитектонски бисер из тридесетих година прошлог века, са уметношћу која користи јавни простор као место на коме се одвија чин стварања, а прожимање тих светова илуструје динамику односа наше две земље, који су ослоњени на традицију, потпуно савремени, и усмерени ка будућности.

Пријему су присуствовале бројне званице из света уметности, посебно ликовних уметности, дипломатије и са културне сцене града.

број коментара 0 Пошаљи коментар