Када ће почети да ради Дечје одељење Библиотеке града Београда

Дечје одељење Библиотеке града Београда, које чине два физички одвојена објекта - "Чика Јова Змај" и "Невен," не ради годину дана.

Због неодговарајућих услова за рад, а пре свега ради безбедности и запослених и деце, Дечје одељење "Чика Јова Змај" измештено је из Хиландарске број седам новембра прошле године, каже директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков.

Сва настојања да се простор реновира остала су без резултата због нерешених имовинских односа, јер Библиотека града није била једини корисник куће у којој се одељење налази.

Тражећи решење, одлучено је да се после 15 година Дечје одељење из Хиландарске врати у Змај Јовину, у зграду коју Библиотека иначе користи.

"Ради се о простору на првом спрату. Ту је некада раније и било дечје одељење. Ми управо вршимо сређивање тог простора, намештање полица које су и пренете из Хиландарске седам, и комплетног фонда књига који је од почетка овде био сложен", каже Јасмина Нинков.

Очекује да ће Дечје одељење почети са радом половином октобра.

"Ради се о простору који има довољно квадрата, много више него што је то било у Хиландарској седам, колеге су исте - тако да комплетно и фонд и активности и све што смо радили у Хиландарској ћемо радити и овде", објашњава директорка.

Дечје одељење "Невен" престало је са радом у јулу прошле године због реконстукције Дворане Дома синдиката. Цео књижевни фонд остао је тамо али библиотека из техничких разлога још није отворена.

"Сада је тај улазни простор у једном другом стању. Ми не знамо сада какви су услови што се тиче климатизације, грејања, вентилације и свих оних техничких услова и ми очекујемо разговор са Самосталним синдикатом Србије јер су они власници зграде. Очекујемо састанак са њима да видимо како ћемо да решимо све те техничке детаље", рекла је Нинков.

Дечје одељење Библиотеке града Београда има близу 16.000 корисника, разноврсне фондове са више од 60.000 наслова. У том простору велика пажња посвећује се програмским садржајима и раду са децом и младима.

Остали аутори: Гордана Главинић
број коментара 0 Пошаљи коментар