Уклоњена спорна скулптура из излога КИЦ у Паризу

На интервенцију Министарства културе и информисања, у понедељак после подне, из излога Културно-информативног центра (КИЦ) Србије у Паризу, уклоњен је артефакт који је изазвао контроверзе у српској дијаспори, али и у домаћој јавности, саопштило је Министарство културе.

"Не улазећи у простор слободе уметничког концепта, Министарство културе и информисања сматра да таква врста садржаја није прикладна за КИЦ у Паризу и представљање једне државе у свету", наводи се у саопштењу.

"Предметну изложбу српског савременог стваралаштва под називом 'Крај и почетак', уметничке групе 'Димензија', подржала је комисија Министарства културе и информисања, која предлаже програме за КИЦ, која је радила у саставу: драматург Бобан Јевтић, историчар уметности Ана Богдановић, историчар уметности и кустос Уна Поповић, историчар Станислав Сретеновић и пијаниста Јованка Вишекруна", наводи се у саопштењу.

Министарство културе и информисања преноси да је "комисија у својој одлуци навела: 'Пројекат има висок степен репрезентативности на међународном плану и доприноси разумевању идеје и језика савремене уметности младих аутора из Србије'".

"Ипак, дело о коме је реч није се налазило у визуелној документацији приложеној уз конкурсни материјал, те стога одговорност за његово појављивање у излогу КИЦ Србије припада искључиво кустосу изложбе и директору Центра", наводи се у саопштењу.

Из Министарства оцењују тај догађај као пропуст у раду кустоса изложбе и одговорних у КИЦ Србије и непријатним инцидентом који није требало да се догоди.

У излогу Културно-информативног центра Србије у Паризу била је постављена скулптура Дизнијевих јунака Микија Мауса и Паје Патка, постављених у положај који асоцира на сексуални чин, пишу Новости.

Реаговао је Геј-лезбијски инфо центар који је саопштио да је непријатно изненађен "чињеницом да је Министарство културе и информисања, без икаквог законског оправдања цензурисало изложбу". У саопштењу поручују да је "апсолутно недопустиво да се уметност у 21. веку цензурише од стране државних органа".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 21. авг 2018, 15:58) - anonymous [нерегистровани]

Ne...

...nego su izlozili nesto sto nije prijavljeno da ce biti izlozeno.

(уторак, 21. авг 2018, 13:02) - anonymous [нерегистровани]

Ма није ваљда !?

"...Предметну изложбу подржала је комисија Министарства културе и информисања..."
"комисија у својој одлуци навела: 'Пројекат има висок степен репрезентативности..."
"Ипак, дело о коме је реч није се налазило у визуелној документацији приложеној уз конкурсни материјал, те стога одговорност за његово појављивање у излогу КИЦ Србије, припада искључиво кустосу изложбе и директору Центра".
Дакле - Комисија Министарства није ни видела предмет о коме је дала Препоруку, па је зато одговоран онај који је видео предмет, без обзира на Препоруку министарства.