Изложба "Римски лимес и градови на тлу Србије"

У Галерији САНУ отворена је изложба "Римски лимес и градови на тлу Србије" и то пред 24. светски "Лимес конгрес" археолога у Виминацијуму. Археолошки институт представља богатство наслеђа осталог иза 18 римских царева рођених на простору наше земље.

Утврђена војна граница или лимес, која је на простору Србије у време Римског царства чинила баријеру у односу на друге земље и народе, тема је изложбе "Римски лимес и градови на тлу Србије".

"Археолози су хтели не само да ископају један предмет и да га поставе да неко види него да вам испричају причу. Да вам испричају причу о легионару са границе. Да вам испричају причу живота у градовима, да видимо како су изгледали ти људи по градовима. Да посетиоци могу да виде одакле су ти становници дошли који живе у тим градовима. Да покажемо један сегмент који је, у ствари, близак савременом човеку", каже Миомир Кораћ, директор Археолошког института.

Изложени су предмети из некропола Виминацијума и војног логора Сингидунума. Први пут ће посетиоци видети римски мач откривен 1973. на Великом Калемегдану, неке предмете ископане шездесетих година тек недавно комплетиране, као и оне који су припадали породицама, трговцима, занатлијама, лекарима.

"Ексклузива ове изложбе је реконструкција некадашњих становника Виминацијума. То су моје колеге антрополози успеле уз помоћ наших сарадника из Руске академије наука да реконструишу четири антрополошка типа са некропола Виминацијума", каже Стефан Поп-Лазић, научни сарадник Археолошког института.

Поставка обухвата период од 1. до 5. века, предмети су стигли из десет музеја из разних крајева земље, а публика ће моћи да их види до 10. септембра.

број коментара 0 Пошаљи коментар