"Заједно побеђујемо", изложба о српско-америчком савезништву

Изложбом "Заједно побеђујемо", у Дому Народне скупштине обележена је стогодишњица савезништва Србије и САД, као и дан када се на крову Беле куће вијорила застава Србије, у знак захвалности српском народу и војсци за допринос у Првом светском рату.

Плакат "Сачувајмо Србију нашег савезника", у САД из Француске у време Првог светског рата, стигао је на крилима пријатељства Вудроа Вилсона и Михајла Пупина. Други са слоганом "Србији је потребна ваша помоћ", такође је плод пријатељства.

"Други плакат је такође резултат пријатељства српског пуковника Милана Прибићевића који се у Њујорку упознао са великом вајарком Малвином Хофман. Она је од њега сазнала за све несреће у којима се Србија налазила и налази у том тренутку. Видела је фотографију мртвог војника и кренула је прича", каже Владимир Чех са Института за историју оглашавања.

Прошао је један век од времена када су ова два плаката обављала своју информативну функцију. Упркос томе, они и даље инспиришу уметнике.

"Од плаката су настале две инсталације. Направљен је 4x4 метра плакат од лего коцкица, у заиста необичној резолуцији. На другој страни, направљена је у виртуелној реалности скулптура чији је лик коришћен на плакату. А то је лик погинулог српског војника кога је оживела Малвина Хофман на плакату, а касније и на статуи Светог Фрање", каже Чех.

Поставку "Заједно побеђујемо" организовале су Народна скупштина и Амбасада САД у Београду.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 09. авг 2018, 12:54)
anonymous [нерегистровани]

Velika greska

Mislim da je velika greska sto se ova izlozba prikazuje u Srbiji, ovo treba da se prikaze u americkom senatu jer nismo mi ti koji su zaboravili saveznistvo nego su nas ameri izdali u zadnjih 25 godina vise puta, i ne samo izdali nego i osakatili, ubijali, ugnjetavali.Nemojmo zaboraviti sankcije, bombardovanje, otimanje nase zemlje.Tako da bolje da taj njihov ambasador ovo nosi u belu kucu i senat.