Стевану Тонтићу награда "Кочићево перо"

Награда "Кочићево перо" за пролеће и лето 2018. за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост лепоти Кочићеве мисли и речи биће уручена 25. јула у Градској библиотеци у Новом Саду Стевану Тонтићу за књигу "Та мјеста", у изању "Агоре".

Једногласну одлуку да признање припадне Тонтићу донео је жири у саставу: Никола Вуколић (председник), Миљенко Јереговић и Младен Весковић.

Књигу "Та мјеста" чине путописи из различитих земаља, описи живота у појединим градовима (као што су Сарајево и Берлин), извештаји о сусретима по европским метрополама, као и доживљај из једне врло узбудљиве посете Јерусалиму и необично занимљив опис путовања по Јерменији.

"У књигу нас уводи опсежан аутобиографски запис о једнодневној посети своме историјски 'потопљеном' крајишком завичају, у знаку сећања на детињство и ликове Бранка Ћопића и Скендера Куленовића. Уз сваки прозни текст приложена је понека Тонтићева песма, тако да се ова његова сведочења о местима у којима је живео и људима са којима се сусретао, дају увек и у прози и у стиху", навео је Вуколић.

"Читајући Тонтићеву књигу, пролазимо кроз згуснуте атмосфере нашег турбулентног доба у којем започињу нови сукоби и пре него што су се стари завршили. Посебно ваља истаћи пишчево виђење града Сарајева, дато у облику својеврсног, потанко израђеног културно-политичког портрета града", оценио је председник жирија.

Дубоко емотивно везан за многе ликове и градске ведуте, писац је ипак, примећује Вуколић, и то по други пут, напустио ту ратом и пораћем битно измењену средину, изабравши да живи у "српској Атини".

"Овакве књиге се не пишу и не излазе често и отуда је њихов значај још већи", рекао је Вуколић.

Награду "Кочићево перо" дођељује Задужбина Петар Кочић Бања Лука - Београд.

број коментара 0 пошаљи коментар