Галерија Графичког колектива се сели у "Прогрес"?

Графички колектив би могао да се пресели у зграду Прогреса у Кнез Михаиловој улици, упознао је чланова Управног одбора Графичког колектива на данашњем састанку у Министарству културе министар Владан Вукосављевић.

Према речима уметничке директорке Галерије Графичког колектива Љиљане Ћинкул, претходни предлог Министарства културе – да се Графички колектив пресели у простор у Бетон хали, стављен је у други план као знатно захтевнији и сложенији за реализацију.

"Нови предлог, проистекао након састанка министра Вукосављевића са замеником градоначелника Гораном Весићем и градским урбанистом Милутином Фолићем, је галеријски простор зграде Прогреса у Кнез Михаиловој улици која је у стечају, али Град и Република желе да оба нивоа галеријског простора задрже за културне садржаје. У том простору Графички колектив би могао да настави своју галеријску делатност, рекла је Ћинкулова Танјугу.

Пошто је зграда на Обилићевом венцу, у чијем приземљу је Галерија Графичког колектива, реституцијом враћена првобитним власницима, а они су је продали угоститељском предузећу, Графички колектив је остао без свог простора.

Средином јуна, представници Графичког колектива су на предлог Министарства културе, обишли простор у Бетон хали и том приликом је констатовано да је "простор атрактиван, али да захтева озбиљну грађевинску адаптацију да би се привео намени".

Министар Вукосављевић је на данашњем састанку подсетио да Министарство не располаже кључевима пословних простора у Београду и да су та решења у надлежности градског Секретаријата за имовинске и правне послове и Републичке дирекције за имовину.

Ћинкулова каже да су се чланови Управног одбора Графичког колектива, у коме су, поред ње и Бранимир Карановић, Биљана Вуковић, Владимир Вељашевић и Јелена Јоцић, сложили са "том новом и извеснијом опцијом галеријског простора зграде Прогреса".

број коментара 0 пошаљи коментар