"Кафе ћерка" на фестивалу монодраме

Велике миграције нашег времена прелиле су се из живота у уметност, а безимене избеглице из свакодневних вести постали су јунаци књига, филмова, представа. Добар пример је канадска представа "Кафе ћерка", изведена у Београду на Фестивалу монодраме.

Она је на сцени Ивет Вонг, девојка мешовитог порекла. Дуго чува мајчину тајну о коренима и гаји свој сан да постане лекар пркосећи препрекама које јој доносе корени.

"Комад је заснован на истинитој причи политичарке, сенаторке Еве Квон Дајк која је рођена у малом месту педесетих година прошлог века. Отац јој је био Кинез мајка Кри Индијанка. Због тога је морала од детињства да се бори да би успела. Дирнула ме њена судбина и потрудили смо се да пренесемо на сцену њен пут до успеха и повратка коренима", каже редитељ Верн Тисен.

Презриви поглед на људе друге боје, вере и нације осиромашује, показује то сјајно овај комад. Подстицаји културној размени, представе, изложбе, попут ове, канадских позоришних плаката преводи књига, обогаћују.

"Културне везе су јако важне јер показују, рецимо с наше стране, елементе мултуикултуралности Канаде кјоје су занимљиве вама, јачају сарадњу у другим областима, а не заборавимо у Канади је и велика дијаспора из Србије", каже Кати Чаба, амбасадорка Канаде у Београду.

"Укључени смо и у промоцију српског позоришта у Канади. Створили смо мостове и надамо се наставку сарадње", поручује продуцент Барбара Толевски.

На потезу су наши уметници.

број коментара 0 пошаљи коментар