Представа "Мала црна хаљина" – путовање кроз историју стила

Кроз живот непоновљиве Коко Шанел, започет у сиротишту а окончан у слави и богатству, али с истом дозом несреће и самоће, провеле су своју публику синоћ у Кући Јеврема Грујића глумице Рада Ђуричин и Вјера Мујовић, уједно и ауторка текста.

Коко Шанел мора да је баш њих две замишљала стварајући модел који ће је надживети – мала црна хаљина кројена је баш по њиховој мери!

Безвременски лепе и одмерене, као и хаљина по којој се комад и зове, са заносом, пуне полета, љубави али и горчине, сумње и страхова, баш онако како је Коко живела, две врсне глумице плету причу која се протеже кроз време и пре и после два светска рата.

Смењују се љубави, свака без срећног краја, мењају се времена, друштвене норме, баш као и мода, ствара се пословна империја, плету се интриге, а све те слике ствара само њихова глума помогнута екслузивношћу амбијента у коме се игра.

Публика у том редитељском решењу Наташе Радуловић, део је сцене, па и сама тако учесник времена у коме је, баш као и сада, била висока цена различитости и слободе, па макар она значила само право да се скрати сукња.

Оно што је тада била модна и културолошка револуција, сада је абецеда доброг укуса – једноставност, удобност, црно и бело, сукња до колена, бисери око врата, костим коме време не пролази, панталоне у женској гардероби...толико тога носи назив и одредницу Шанел.

А у време потрошачког терора и ријалити трендова као мелем звуче њене речи: "Био је најелегантнији човек на свету – никад на себи није имао ништа ново!"

Колико су њена модна правила непролазна, толико је и њен живот уметничка инспирација. Подсетити се и једног и другог, окружени експонатима и сликама у Кући Јеврема Грујића, и музиком Радета Радивојевћа, доживљај је који се не пропушта.

Гости ће ту привлегију имати и вечерас а публика може свој ред да зазме и од септембра и осети се повашћеним учесником путовања кроз историју стила. Кап Шанела 5 неће да шкоди!

број коментара 0 пошаљи коментар