Изложба "САД-Србија 1918-2018" у Историјском архиву

Изложба о дипломатским и културним односима Србије и САД у периоду од 1918. до 2018. године, аутора Боре Димитријевића и Миладина Милошевића отворена је у Историјском архиву Београда.

Изложбу је отворио амерички амбсадор Кајл Скот који је рекао да му је част да буде на отварању изложбе која говори о стогодишњици односа Србије и САД, колико је прошло од како се српска застава завијорила на Белој кући.

Век којим се изложба бави обележила су два светска рата, током којих су владали јаки савезнички односи Србије и САД, али и два различита друштвена уређења.

"Односи две земље су били обогаћени и због људске везе између Американаца и Срба, да не говримо о вашим великанима који су обогатили моју земљу, као што су (Никола) Тесла или (Михајло) Пупин, као и Американцима који су радили све што су могли да помогну Србији", рекао је Скот.

Срећан сам што можемо тога да се сећамо, али и да опет изградимо најбоље односе између наших земаља, додао је амерички амбасадор.

"Изложба је сјајна ствар и надам се да ће се и вама свидети као што се мени свиђа", рекао је амерички амбасадор отварајући изложбу.

Отварању изложбе је присуствовао и министар за рад Зоран Ђорђевић.

Изложба "САД-Србија 1918-2018, дипломатски и културни односи" представља покушај да се, узимајући у обзир сва ограничења, прикажу најзначајнији моменти вишедеценијске сарадње: пријатељство и несугласице, културне размене и економска сарадња, као и феномен глобалног америчког утицаја на цео свет током 20. века, кога поједини аутори називају веком американизације.

На 24 паноа налазе се копије оригиналних докумената, фотографија и новинских написа који говоре о сусретима државника, помоћи коју је америчка страна пружала још од 1917, али и неспоразумима у одређеним историјским периодима.

Од прве српске делегације, која је на тло Америке крочила 1917. многе значајне личности са обе стране, било из сфере политике или уметности, такође остављају траг у документима која често врло експлицитно говоре о времену у ком су настала и околностима које су преовлађивале у америчко-југословенским односима. 

Период 1945-1980, односно време владавине Јосипа Броза Тита, заузима значајно место на изложби као време бурних дешавања на светској политичкој позорници.

Тито је са председницима Сједињених Америчких Држава разменио близу стотину порука - писама, имао шест сусрета и разговора, примио многе државне званичнике, научнике и личности из јавног живота. Са амбасадорима САД акредитованим у Југославији имао је више од 50 разговора.

Културна сарадња две земље приказана је на мањем броју паноа, сходно месту које је заузимала у односима двају земаља.

На изложби није било могуће направити осврт на време од 1987. до 2018. јер су документа из тог периода, свакако најкомпликованијег од 1882. када су успостављени односи, још увек недоступна за научна истраживања.

Цео пројекат изложбе подржала је Амбасада САД у Београду и она ће обићи 15 градова у Србији до краја ове године.

Изложба у Историјском архиву Београда трајаће до 6. јула.

број коментара 0 пошаљи коментар